Declarațiile făcute de Călin Georgescu au generat reacții puternice din partea unor experți în securitate și politică externă. Iulian Fota, cunoscut pentru opiniile sale ferme în ceea ce privește securitatea națională și politica externă, a criticat în mod public afirmațiile lui Georgescu, spunând că acestea încalcă principiile fundamentale ale Constituției României. Expertul a detaliat impactul acestor declarații asupra imaginii țării pe plan internațional și asupra orientării politice externe a României.

Criticile aduse declarațiilor lui Călin Georgescu

Într-o intervenție recentă în cadrul emisiunii Politica zilei, Iulian Fota a subliniat gravitatea afirmațiilor făcute de Călin Georgescu.

Potrivit expertului în securitate, declarațiile acestuia din urmă sunt mai periculoase decât altele făcute anterior legate de NATO și implicarea României în conflictele externe:

„Declarația asta aproape că este mai gravă și mai periculoasă decât declarația aia aiuritoare legată de NATO sau cea legată de începerea războiului împotriva Rusiei de pe teritoriul României. În primul rând că asta este o încălcare gravă a Constituției pentru că în articolul 10 Constituția spune foarte clar, că politica externă a României este una pașnică, bazată pe ideea de buna vecinătate”.

În opinia lui Fota, Georgescu nu doar că pune în pericol politica externă a României, dar și încalcă unul dintre principiile fundamentale ale Constituției țării.

Conform articolului 10 din Constituția României, „politica externă a României este una pașnică, bazată pe ideea de bună vecinătate”.

Iulian Fota
SURSA FOTO: Facebook, Iulian Fota

Fota consideră că orice declarație care sugerează luarea unor teritorii de la alți vecini, fie că este vorba de Ucraina sau alte state, subminează acest principiu:

„Când tu vii pe mână cu rușii și începi să iei teritorii ba de la unii, ba de la alții, aia numai politică externă bazată pe bună vecinătate și pașnică nu este”, spune el.

România, o țară care s-a împăcat cu trecutul

În continuare, Iulian Fota a atras atenția asupra modului în care România s-a reconstruit ca o țară stabilă și predictibilă în politica internațională, mai ales în Europa.

Expertul a evidențiat faptul că România, prin procesul său de reconciliere cu trecutul și prin integrarea în Uniunea Europeană și NATO, a reușit să își câștige respectul pe plan internațional.

„În al doilea rând nu înțeleg de ce vrea neapărat să introducă România în toată discuția asta legată de teritorii Ucrainei. România s-a remarcat prin câteva lucruri și asta ne-a dat predictibilitate și unul dintre ele era această împăcare cu istoria, cu trecutul și concentrarea pe ideea de a face România mai bună, nu mai mare”, a declarat Fota.

El a subliniat că stabilitatea României și a Europei, care a permis un secol de pace în regiune, se bazează pe faptul că țările europene au înțeles că nu este vorba despre mărirea teritoriilor, ci despre îmbunătățirea condițiilor interne.

„Miza întregii Europe și de aia avem pace în Europa de 70 de ani a fost asta, hai să ne facem țările mai bune că în trecut fiecare țară din UE a fost mai mare și dacă stăm să ne uităm la ultimii 200-300 de ani aproape că nu e țară în Europa care să nu aibă ceva ce ar putea să ne împiedice”, a mai spus expertul.

Afirmațiile controversate ale lui Călin Georgescu

În cadrul unui podcast, Călin Georgescu a abordat subiectul frontierei Ucrainei și al modificărilor teritoriale din regiune, susținând că „se schimbă lumea” și că „se vor schimba frontiere”.

Georgescu a menționat mai multe teritorii care, în opinia sa, ar trebui să fie reanalizate în contextul schimbărilor geopolitice, inclusiv Bucovina de Nord și Bugeacul, zone cu o istorie de apartenență diferită în funcție de perioada istorică.

„Ucraina e un stat inventat, nu există”, a spus Georgescu, adăugând că România ar trebui să își revendice anumite teritorii din fostele regiuni ale Imperiului Austro-Ungar și ale Uniunii Sovietice.

Printre teritoriile menționate de el se numără Maramureșul de Nord, fosta Transcarpatia și Lvov, un oraș cu o istorie complexă de apartenență.

Aceste afirmații ale lui Călin Georgescu sunt considerate extrem de riscante de către Iulian Fota și alți experți, care subliniază faptul că o asemenea abordare poate crea tensiuni diplomatice și poate afecta stabilitatea României în relațiile externe.