Motivul principal pentru retragerea acestui titlu constă în incompatibilitatea funcțiilor pe care Ion Iliescu le-a deținut în perioada regimului comunist. Instanța a validat cererea formulată de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist (SSRML), printr-o hotărâre definitivă din 25 martie 2025.
Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar
În cadrul procesului, alături de SSRML, s-au constituit și alți revoluționari precum Marian Moroșanu, cunoscut sub numele de „Ceaușescu”, și Doru Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”.
Marian Moroșanu a fost cel care a inițiat modificarea Legii 341/2004, iar Doru Mărieș a sesizat Comisia de aplicare a acestei legi pentru retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu. În urma modificărilor legislative, fostul președinte a fost declarat incompatibil cu statutul de revoluționar, datorită funcțiilor de conducere pe care le-a avut în cadrul Partidului Comunist Român (PCR).
Tribunalul a subliniat că Iliescu a ocupat funcții importante în PCR
Tribunalul a subliniat că Ion Iliescu a ocupat funcții importante în PCR și în Uniunea Tineretului Comunist, între care și funcția de secretar al Comitetului Central al PCR și prim-secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. În acest context, instanța a aplicat prevederile Legii 341/2004, conform căreia persoanele care au avut funcții de conducere în PCR între 1945 și 1989 nu pot beneficia de statutul de revoluționar. Astfel, certificatul emis pe numele lui Ion Iliescu a fost anulat.
În urma acestei hotărâri, Marian Moroșanu a explicat că inițierea unui proiect de lege care să prevadă retragerea certificatelor de revoluționar pentru persoanele cu funcții de conducere în perioada comunistă a fost o măsură necesară. Proiectul, depus în Parlament de deputatul PNL Florin Roman, a condus la adoptarea Legii 242/2021, care a întărit sancțiunile pentru cei care au deținut funcții de conducere în regimul comunist și care au beneficiat de statutul de revoluționar. Legea a fost modificată astfel încât, în prezent, și cei care au făcut parte din aparatul represiv (Miliția, Securitatea sau Armata) nu pot deține acest titlu, iar procesul de anulare a certificatelor lor este mai complex.

Marian Ceaușescu a explicat cum acest proiect de lege a fost esențial pentru a corecta neregulile din trecut
Revoluționarul Marian Ceaușescu a explicat cum acest proiect de lege a fost esențial pentru a corecta neregulile din trecut, unde persoane care au avut funcții de conducere în regimul comunist au obținut titlul de revoluționar fără a fi fost implicate activ în Revoluția din Decembrie 1989. De asemenea, Ceaușescu a menționat cazul fostului parlamentar FSN Vasile Bran, care a fost declarat revoluționar cu rol determinant, chiar dacă a făcut parte din Marea Adunare Națională în timpul reprimării revoltei muncitorilor de la Brașov din 1987.
„Legea 341/2004 nu a fost modificată de autorități. A trebuit ca eu să inițiez un proiect de lege prin care să se retragă certificatele de revoluționar ale persoanelor care în perioada 1945-1989 au făcut parte din conducerea Partidului Comunist Român. Or, Ion Iliescu, în anii ‘70, a fost al doilea om în statul român. Proiectul meu de lege a fost depus în Parlament de către deputatul PNL Florin Roman, el a fost mai curajos. Am mai rugat și alți deputați, de la USR, dar nu au vrut să îl depună.
Acest proiect de lege prevedea, suplimentar, retragerea certificatelor fără a mai merge în instanță și în ceea ce-i privește pe cei care au făcut parte din Miliție, Securitate, Armată, adică cei care în 1989 au participat la represiunea împotriva cetățenilor. Această prevedere a fost scoasă înainte de vot și a rămas doar cea care îi privea pe cei care au deținut funcții de conducere, în frunte cu Ion Iliescu. Dar dacă ar fi știut parlamentarii pentru cine era făcută acea prevedere, nu cred că ar mai fi votat-o.
În privința retragerii certificatelor celor care au făcut parte din aparatul represiv, am să vin eu cu altă adăugire, deoarece una scrie în Legea 341/2004 și alta se întâmplă în realitate. În momentul de față, milițienii și securiștii pot deține certificate de revoluționari, deoarece procesul prin care titlurile acestea pot fi anulate este unul mai complicat decât în cazul celor care au deținut funcții de conducere în PCR: calitatea lor trebuie constatată de CNSAS și apoi confirmată în instanță”, a declarat Marian Ceaușescu pentru Libertatea.
Legea 341/2004 a fost modificată în 2014 pentru a stabili mai clar cine poate primi certificatul de revoluționar
În ceea ce privește schimbările legislative, Legea 341/2004 a fost modificată în 2014 pentru a stabili mai clar cine poate primi certificatul de revoluționar. Astfel, persoanele care au fost implicate în activitățile fostei Securități sau care au acționat împotriva Revoluției nu beneficiază de acest titlu. În plus, Legea 242/2021 a definit cu mai multă precizie cine poate fi considerat „revoluționar”, iar cei care au deținut funcții de conducere în cadrul Partidului Comunist Român sau Gărzilor Patriotice sunt excluși de la acest statut.
Pe lângă acestea, Legea 341/2004 prevede și titluri speciale pentru cei care au participat activ la Revoluția din Decembrie 1989, în funcție de contribuția lor la evenimentele din acea perioadă. Aceste titluri sunt acordate în funcție de sacrificiile făcute de persoanele implicate în revoluție, de la Eroul-Martir al Revoluției pentru cei care și-au pierdut viața, până la Participant la Revoluție pentru cei care au avut un rol mai puțin activ.
„De exemplu, Silvian Ionescu, șef în DIE (n.red. Departamentul de Informații Externe) pe timpul lui Ceaușescu, care îl avea ca sifonar pe Traian Băsescu. El este revoluționar cu rol determinant din anul 2015, atunci când s-a schimbat clasificarea certificatelor. Acum 2 luni, Curtea de Apel București l-a declarat oficial lucrător al fostei Securități, în condițiile în care el e revoluționar cu rol determinant și încasează bani pentru asta. Și, culmea, chiar dacă ar fi să i se anuleze certificatul, statul îi va lua doar banii pe care i-a încasat în ultimii 3 ani, nu din 2015 încoace.
Mai este unul, fostul parlamentar FSN Vasile Bran, care a făcut parte din Marea Adunare Națională chiar în timpul Revoltei muncitorilor de la Brașov, începută pe 14 noiembrie 1987 și înăbușită în sânge de regimul comunist. Și el este revoluționar cu rol determinant.Deși Ion Iliescu nu a luat niciun ban și nici beneficii în baza acestui certificat – am înțeles că a refuzat, că nu avea nevoie – el deține acest titlu. În 1989 noi am ieșit împotriva comunismului. Cum a ieșit Ion Iliescu împotriva regimului, dacă el făcea parte din marea elită? Cum, și-a dat o palmă în fața oglinzii?!”, a mai spus Marian Ceaușescu.