Cazul Simona Halep, o anomalie din punct de vedere juridic! În prezent, Cristian Cernodolea, avocat specializat în dreptul sportiv și agent FIFA, nu privește cu ochi buni viitorul ei.
Cazul Simona Halep, o anomalie din punct de vedere juridic
Simona Halep. Cristian Cernodolea, avocat specializat în dreptul sportiv și agent FIFA, și-a exprimat îndoiala cu privire la posibilitatea ca Simona Halep, în vârstă de 32 de ani, să obțină achitarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Potrivit acestuia, cel mult, se poate anticipa o eventuală reducere a pedepsei impuse sportivei din România.
Rezultatul în cazul Simonei Halep depinde în mare măsură de strategia pe care o va adopta. El crede că șansele de achitare sunt minime și că suspendarea nu va fi ridicată complet, având în vedere existența unor elemente științifice în cazul ei. A subliniat că problema dopajului este tratată ca o „infracțiune strictă de răspundere”, adică dacă un sportiv este prins dopat, este considerat dopat fără a se lua în considerare circumstanțele care au dus la prezenta substanței interzise în sistemul său. El a adăugat că nu există prezumția de nevinovăție și că există o prezumție că sportivul s-a dopat în mod voluntar.
„Depinde foarte mult de strategia pe care Halep o va adopta. Părerea mea este că sunt șanse minime ca ea să fie achitată, să i se ridice complet suspendarea, pentru că există multe elemente științifice în cazul ei.
Dopingul e un «strict liability offense», adică dacă te-am prins dopat, ești dopat! Nu mă interesează cum ți-a ajuns în sistem (n.r. – substanța interzisă). Nu ești prezumat a fi nevinovat, există prezumția că te-ai dopat în mod voluntar. Sunt șanse să i se micșoreze pedeapsa, însă nu semnificativ”, a precizat el pentru Gazeta Sporturilor.
Există șanse să i se reducă pedeapsa
A menționat că există șanse să i se reducă pedeapsa Simonei Halep, dar nu în mod semnificativ. A dezvăluit că reprezintă un tenismen ATP într-un caz cu ITIA, agenția care a condamnat-o și pe Halep. El a afirmat că cunoaște bine procedurile atât la ITIA, cât și la TAS.
Și-a exprimat îngrijorările cu privire la imparțialitatea ITIA în judecarea sportivilor, menționând că aceștia îi acuză și îi numesc pe judecătorii care emit verdictul, considerând această situație o anomalie din punct de vedere juridic.
Despre TAS, el a spus că Simona Halep poate beneficia de un proces mai echitabil, dar a subliniat că este dificil să anticipeze o achitare completă, poate doar o reducere a pedepsei. Cristia Cernodolea a observat că Halep pare să își îndrepte atenția către Patrick Mouratoglou și să își mute vina pe alte aspecte, dar el nu poate anticipa un verdict total favorabil pentru sportivă.
„Acum reprezint un tenismen ATP (n.r. – e vorba despre Dragoș Nicolae Mădăraș) într-un caz cu ITIA, agenția care a condamnat-o și pe Halep. Cunosc bine procedurile, atât pe cele de la ITIA, cât și pe cele de la TAS. Pot să spun că cei de la ITIA nu sunt tocmai total imparțiali când vine vorba despre judecarea sportivilor.
Ei te acuză ca fiind vinovat, tot ei numesc judecătorul care dă verdictul… E cumva o anomalie din punct de vedere juridic.
La TAS, Simona poate va avea parte de un proces mai echidistant, dar mi-e greu să văd o achitare, poate o reducere a pedepsei. Am văzut că Simona a început să-și întoarcă armele către Mouratoglou și să mute cumva vina pe alte aspecte. Dar nu aș putea să anticipez un verdict total favorabil Simonei”, a adăugat el.