TVA la cafea de 9% sau 19%? După analizarea legalității titlurilor de creanță emise în urma unor controale, ANAF urmează să plătească prețul interpretării eronate a legii.
TVA la cafea de 9% sau 19%?
TVA la cafea de 9% sau 19%? Echipa Blaj Law a obținut o victorie semnificativă într-unul dintre litigiile importante care vizează anularea deciziilor de impunere emise de autoritățile fiscale pentru diferențele de TVA stabilite în urma controalelor efectuate anul trecut asupra operatorilor economici din industria HORECA.
Se pare că decizia a fost în favoarea operatorilor din industria HORECA, iar prețul pentru interpretarea eronată oferită de ANAF va fi plătit chiar de stat, în urma soluției pronunțate de Tribunalul Brașov într-un dosar gestionat de echipa Blaj Law.
Controalele fiscale vizau verificarea modului în care se aplică cota TVA pentru băuturile pe bază de cafea și ceai, precum și alte băuturi de acest tip (calde sau nu), preparate și/sau servite în cafenele, restaurante sau baruri, ca urmare a modificărilor aduse Codului fiscal începând cu 1 ianuarie 2023. Modificările prevedeau excluderea băuturilor din categoria NC 2202 10 00 și 2202 99 de la aplicarea cotei reduse de TVA.
Autorităţile fiscale trebuie să restituie sumele încasate
Instanța de contencios administrativ care a analizat legalitatea titlurilor de creanță emise în urma controalelor, dar și deciziile prin care au fost respinse contestațiile administrativ-fiscale formulate de echipa noastră, a anulat atât decizia de impunere a diferenței de TVA, cât și deciziile referitoare la obligațiile fiscale accesorii.
Totodată, au fost anulate și deciziile prin care au fost respinse, inițial, contestațiile administrativ-fiscale depuse la organele emitente ale actelor, mai scrie Blaj Law.
Consecința anulării actelor contestate constă în repunerea părților în situația anterioară, prin obligarea autorităților fiscale la restituirea sumelor achitate de operatorul economic reprezentat de echipa Blaj Law.
De asemenea, autoritățile vor fi obligate să compenseze prejudiciul cauzat prin emiterea actelor nelegale, sub forma dobânzilor de întârziere, calculate la o rată de 0,02% pe zi, începând cu data stingerii creanțelor fiscale și până la data restituirii efective. Astfel, pentru clientul nostru, suma de recuperat de la bugetul de stat se ridică la milioane de lei.
Perspective optimiste pentru operatorii economici aflați în situație similare
Această soluție juridică aduce perspective optimiste pentru toți operatorii economici care se află în situații similare și care au contestat sau intenționează să conteste titlurile de creanță emise în urma controalelor fiscale ce vizează obligațiile fiscale legate de diferențele de TVA pentru comercializarea băuturilor pe bază de cafea, ceai sau alte băuturi de acest tip.
Decizia instanței confirmă validitatea argumentelor juridice prezentate de echipa Blaj Law și stabilește un precedent important pentru corectarea erorilor și abuzurilor legate de interpretarea greșită a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) și k) din Codul fiscal, oferită de autoritățile fiscale.
Prin urmare, este esențial ca operatorii economici afectați de aceste controale să nu rămână pasivi și să utilizeze toate căile legale disponibile pentru a elimina consecințele generate de practica ilegală a autorităților fiscale.
Contestarea deciziilor de impunere în cadrul procedurii administrative reprezintă primul pas în acest proces, fiind, totodată, o condiție necesară pentru a putea formula o acțiune în instanță având ca obiect anularea deciziei de impunere care stabilește diferențele de TVA.