Crin Antonescu, despre răspunsul SRI privind afirmațiile lui Călin Georgescu
Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a spus că răspunsul oferit de SRI, după ce Călin Georgescu a susținut că ar avea acces la rapoarte ale Serviciilor, este vag și lasă loc pentru interpretări.
„Nu dau eu lecţii SRI, că n-am fost la SRI şi nici nu o să fiu în nicio calitate, dar eu cred că un răspuns simplu, şi anume că ‘cetăţeanul Georgescu nu a beneficiat pentru că nu are dreptul să beneficieze prin vreo lege de informări ale SRI’, un asemenea răspuns era mai pe româneşte, mai pe înţelesul tuturor, dacă tot a socotit instituţia că trebuie să răspundă.
Pentru că altfel mi se spune din nou ce este şi ce face instituţia, fără nicio legătură cu Călin Georgescu. Ori nu-l bagă în seamă, ori răspund: ‘nu, minte, nu are niciun raport de la SRI’”, a declarat el într-un interviu acordat duminică seara la TVRINFO.
Crin Antonescu consideră că abordarea SRI ar fi „probabil o formă diplomatică, instituțională, că nu au dat, dar nu se înțelege băbește, românește, că n-au dat”.
![Crin Antonescu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/crin-antonescu-2-1200x675.jpg)
Călin Georgescu, comparat cu Corneliu Vadim Tudor
În acest context, el a comparat atitudinea lui Călin Georgescu cu cea a lui Corneliu Vadim Tudor, care spunea că România era „jefuită de UE”, deși țara noastră încă nu adera la Uniunea Europeană, sau că „americanii erau răi”, deși nu eram încă membri NATO.
“Eu sunt convins că domnul Georgescu după modelul cuiva, care probabil i-a fost mentor cultural cred, nu ştiu… Corneliu Vadim Tudor […] Vă aduceţi aminte cum spunea – e adevărat că el spunea ‘generali’ – ‘vin generalii mei care vin şi-mi spun că bandiţii ăştia’…
Cei care nu suntem adolescenţi ne aducem aminte: în 2000 era la fel, şi Vadim Tudor avea o problemă – nici nu eram în UE dar deja Uniunea Europeană ne jefuia, nici nu eram în NATO dar americanii erau răi. Noi eram buricul pământului şi atunci, la fel. Ei, tot aşa, îl informau, chipurile”, a mai spus acesta.
Crin Antonescu a continuat prin a sublinia paralela dintre retorica lui Călin Georgescu și stilul folosit de Corneliu Vadim Tudor în trecut, evidențiind asemănările în abordările lor retorice.
„Eu cred că domnul Georgescu crede că asta este o manieră de a câştiga credibilitate, respectabilitate, de a-i speria pe unii […] aţi văzut că a început tot ca domnul Vadim Tudor, în maniera securistă, binecunoscută de noi ăştia mai bătrâni: ‘vezi că ….’ ”, a spus acesta.
![Corneliu Vadim Tudor](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2023/10/Corneliu-Vadim-Tudor-1024x954.jpg)
Candidatul coaliției la președinție consideră însă că, în urma afirmațiilor făcute de Georgescu, Serviciile ar fi trebuit să-l interogheze, sugerând că „poate știa ceva”.
„În momentul în care spui că.. te adresezi directorului SIE, în public, şi spui că periclitează cumva securitatea naţională […] prin relaţia cu, nici nu mai reţin numele, eu cred că omul ăsta trebuia întrebat, poate ştie ceva.
Nu văd rostul comunicatului. E clar că nu i-a dat nimeni niciun fel de informaţii secrete domnului Georgescu, eu asta sper, dar domnul Georgescu se imaginează Vadim Tudor şi îl imită pur şi simplu”, a afirmat acesta.
Răspunsul SRI
În răspunsul pe care l-a transmis pentru Euronews.ro, SRI a precizat că activitatea instituției are caracter secret de stat și că furnizarea de informații referitoare la aceasta este exceptată de la accesul liber al cetățenilor, conform articolului 12 alineatul (1) litera a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, Serviciul Român de Informații a precizat că nu are atribuții legale de a exprima puncte de vedere cu privire la afirmațiile, comentariile sau opiniile vehiculate în spațiul public.
„Vă informăm că activitatea Serviciului are caracter secret de stat iar comunicarea de informaţii referitoare la aceasta este exceptată de la liberul acces al cetăţenilor, în conformitate cu art. 12 alin (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare.
Mai mult, Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale de a exprima puncte de vedere referitoare la alegaţii, comentarii, opinii vehiculate în spaţiul public”, este o parte din răspunsul pe care l-a oferit Serviciul Român de Informații pentru Euronews.ro.