CCR a respins contestația împotriva deciziei BEC privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins contestația făcută împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind respingerea candidaturii independente a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an.

În cadrul ședinței de miercuri, cu unanimitate de voturi, CCR a hotărât respingerea contestației făcută împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an.

Contestația PMP împotriva procedurii de acreditare a delegaților, respinsă de CCR

În plus, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de Partidul Mișcarea Populară împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 8D din 4 martie 2025 privind aprobarea procedurii de acreditare a delegaților formaţiunilor politice care participă la alegerile prezidențiale din acest an și nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare sau în biroul electoral pentru votul prin corespondenţă.

Hotărârile CCR sunt definitve

Hotărârile CCR sunt definitive. Ele vor fi comunicate Biroului Electoral Central (BEC).

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul CCR vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor. Ele vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CCR amână decizia privind înființarea ANRMPSG

De altfel, CCR a amânat pentru data de 8 aprilie 2025 obiecția de neconstituționalitate a legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2024 pentru înființarea „Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG)” și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Misiunea ANRMPSG este de a asigura reglementarea, supravegherea, gestionarea durabilă și eficientă a resurselor minerale, rezervelor de petrol și stocării geologice a dioxidului de carbon, în concordanță cu obligațiile României, strategiile din domeniu și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Misiunea sa trebuie să fie atinsă prin elaborarea și implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor și procedurilor adecvate pentru reglementarea în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.

ANRMPSG funcţionează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, în subordinea Executivului și coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului.