Declarațiile lui Călin Georgescu, conform cărora România ar putea participa la o eventuală „împărțire” a Ucrainei, au fost interpretate de unii analiști ca fiind în contradicție cu mai multe articole din Constituție.

Cristi Danileț îl critică pe Călin Georgescu

Potrivit acestora, Constituția interzice instigarea la agresiune, consfințește inviolabilitatea granițelor României și impune respectarea tratatelor internaționale semnate de statul român, inclusiv cel de bună vecinătate cu Ucraina.

„Având în vedere declarațiile lui Georgescu cu privire la pretențiile României asupra unor teritorii aflate azi în Ucraina, aduc argumentele pentru care CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României”, a susținut Cristi Danileț.

În acest context, a fost amintit precedentul creat în cazul senatoarei Diana Șoșoacă, căreia CCR i-a blocat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, motivând că declarațiile sale privind anexarea unor teritorii din Ucraina încălcau principiile constituționale. Pe baza acestui precedent, există posibilitatea ca și candidatura lui Călin Georgescu să fie contestată în instanță.

„Călin Georgescu a declarat ieri că granițele se schimbă și că este sigur 100% că România va participa la împărțirea Ucrainei, care este un stat inventat. (…) Această declarație situează România de partea Rusiei, care duce un război de agresiune contra Ucrainei. Declarațiile cu privire la războiul de agresiune sunt interzise de art. 30 alin. (7) din Constituția României”, a mai susținut el, într-o postare realizată pe blogul său.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa juridică a lui Georgescu pregătește o ofensivă legală împotriva judecătorilor CCR

Amintim că echipa juridică a lui Georgescu pregătește o ofensivă legală împotriva judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR), anunțând că va depune documente la instanțele internaționale de la Haga și Strasbourg pentru a obține reluarea turului doi al alegerilor.

Maria Vasii, avocata lui Călin Georgescu, susține că, în cazul în care Guvernul va continua să refuze organizarea unui nou scrutin, acesta ar putea fi tras la răspundere în fața unei jurisdicții penale.

Potrivit declarațiilor sale, în perioada următoare vor avea loc anchete atât în România, cât și în afara țării, iar instituțiile relevante vor primi documente suplimentare care să susțină solicitarea reluării turului doi.

„Vor fi depuse documente devastatoare atât la Haga, cât și la Strasbourg, pentru reluarea turului doi. Veți vedea că după informările noastre săptămâna viitoare vor fi aceste anchete atât în țară cât și în străinătate. Sunt chemată să duc anumite documente care ne au fost cerute atât la Haga cât și la Strasbourg. Așadar, avem o săptămâna foarte grea o săptămâna în care toate instituțiile relevante vor primi dovezi suplimentare”, a subliniat avocata.