Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat cererea de măsuri provizorii formulată de Călin Georgescu, candidat în alegerile prezidențiale anulate de Curtea Constituțională a României (CCR).

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, susține că judecarea pe fond a cazului va dura aproximativ doi ani. Potrivit lui, este inevitabil ca românii să participe la alegeri în luna mai 2025, conform deciziei CCR.

CEDO refuză suspendarea deciziei CCR din cererea lui Călin Georgescu

CEDO a analizat cererea lui Călin Georgescu, dar a concluzionat că nu sunt îndeplinite condițiile necesare pentru a dispune măsuri provizorii, prevăzute în articolul 39 din Regulamentul său.

Aceste măsuri sunt aplicate doar în situații excepționale, cum ar fi riscurile iminente de tortură sau tratamente inumane.

 „CEDO respinge cererea domnului Călin Georgescu de suspendare a Hotararii CCR de anulare a alegerilor în România.

Uneori când anunți din timp soluții judecatoresti care sunt evidente pare ca îți dorești acele lucruri. Nu, pur și simplu îți cunoști meseria.

Pe scurt, Curtea Europeană a Drepturilor Omului respinge cererea domnului Călin Georgescu pentru ca nu se incadra în situațiile în care potrivit art 39 din Regulament puteau fi dispuse măsuri provizorii (un fel de ordonanta presedintiala de la noi).

Aceste masuri se dispun în mod tradițional la CEDO doar în cazuri de tortură, deportare, extrădare, acolo unde viața și integritatea fizică a unei persoane sunt supuse unui risc iminent (art 2 și 3 din CEDO).

Se ceruse suspendarea Hotărârii CCR 32/06.12.2024 și în consecință să se poată relua turul 2 al alegerilor anulate, întemeiat pe încălcarea gravă a dreptului fundamental de a alege în România, drept ce de altfel la nivelul CEDO nu este consacrat decât pentru alegeri legislative, nu și prezidențiale”, explică Adrian Toni Neacșu.

Alegerile, inevitabile în mai 2025

Neacșu avertizează că procesul pe fond, care ar evalua dacă drepturile fundamentale ale lui Georgescu au fost încălcate, va dura în jur de doi ani. În acest timp, autoritățile române trebuie să organizeze alegerile conform deciziei CCR.

„V-am spus din timp, chiar contrar a ce se susținea în media noastră și parțial și apărarea domnului Georgescu, că acesta nu e fondul cererii la CEDO, deci nu se judecă dacă Hotărârea CCR a prejudiciat vreun drept fundamental, ci doar una de măsuri provizorii care, din păcate, era imposibil să fie dispuse, potrivit chiar jurisprudenței anterioare a CEDO.

Judecarea cererii pe fond la CEDO va dura în jur de 2 ani”, adaugă avocatul.

Contextul deciziei CEDO și cererile lui Georgescu

Călin Georgescu, cetățean român născut în 1962, s-a calificat pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Totuși, CCR a anulat alegerile prezidențiale pe 6 decembrie, considerând că procesul electoral trebuie reluat în întregime. Decizia Curții Constituționale este definitivă și obligă Guvernul să organizeze noi alegeri la o dată ulterioară.

La 16 decembrie, Georgescu a apelat la CEDO, susținând că i-au fost încălcate drepturile prevăzute în articolele 6 și 13 din Convenția Europeană, precum și dreptul la alegeri libere din Protocolul nr. 1. Printre solicitările sale s-au numărat suspendarea deciziei CCR și organizarea imediată a turului al doilea al alegerilor.

CEDO a transmis că cererea de măsuri provizorii nu respectă criteriile necesare pentru o intervenție urgentă. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, fără să intre în analiza drepturilor fundamentale invocate de Georgescu.

România între deciziile CCR și CEDO

Decizia CEDO, coroborată cu cea a CCR, indică faptul că alegerile trebuie reluate integral, iar actualul proces de contestare legală nu va opri desfășurarea scrutinului din mai 2025.

„Astfel fiind, în momentul acesta toata lumea trebuie să se pregătească pentru reluarea alegerilor în 4 mai 2025 sau măcar sa accepte că vor avea loc, dacă nu cumva credem în basmul ca CCR se va răzgândi de bună voie”, concluzionează Adrian Toni Neacșu.