CCR nu avea niciun drept să anuleze alegerile prezidențiale

Petre Lăzăroiu a spus că Curtea Constituțională a României (CCR) nu avea niciun drept să anuleze alegerile prezidențiale. El a explicat că doar CCR poate revizui decizia din 6 decembrie, care a dus la protestele a zeci de mii de români. Legea privind organizarea Curții Constituționale permite acest lucru deoarece procedura 6 se completează cu reguli din dreptul civil, ceea ce ar permite o revizuire.

Potrivit lui, CCR nu avea dreptul să anuleze alegerile pentru că, așa cum spune articolul 146 din Constituție, CCR doar supraveghează procesul electoral și confirmă rezultatele, dar acestea sunt stabilite de BEC, nu de curte.

„În legea de organizare și funcționare a CCR este prevăzut că procedura 6 completează cu dispoziția de procedură civilă, deci, practic s-ar putea face o revizuire. Nu avea dreptul să facă nicio anulare pentru că în Art. 146 din Constituție se spune foarte clar: CCR supraveghează procedura de alegerea a președintelui si confirma rezultatele, acestea nu sunt stabilite de curte, sunt stabilite de BEC, el conduce alegerile, nu CCR, curtea doar supraveghează”, a spus el celor de la Realitatea Plus.

Când a fost întrebat cine ar putea să rezolve problema acum, Lăzăroiu a spus că, din păcate, doar CCR poate face acest lucru. Ar trebui schimbată modalitatea de alegere și funcționare a CCR, iar cei 9 membri ar trebui aleși pe rând, câte trei, din trei în trei ani, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care are 3 mari secții.

„Ar trebui ca toți cei 9 să fie aleși din trei ani câte trei ani de către Înalta Curte de Casație și Justiție care are 3 mari secții”, a punctat Petre Lăzăroiu.

Petre Lăzăroiu
Petre Lăzăroiu (SURSA FOTO: YouTube, Realitatea pe NET)

Cererea lui Călin Georgescu a fost respinsă

Curtea de Apel București (CAB) a respins cererea lui Călin Georgescu, care contesta trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC), luate după ce Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale.

Decizia instanței de judecată a fost dată după ce, luni, au fost depuse cereri de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, care au fost respinse mai târziu. Instanța de judecată a respins și cererea de chemare în judecată, precum și cererea de intervenție a organizației Public Attitude, considerându-le neîntemeiate.

Aici puteți citi motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti în dosarul lui Călin Georgescu.