Avocată din Iași, arestată preventiv după ce a lovit intenționat un motociclist cu mașina

Se consideră accident sau tentativă de omor dacă lovești intenționat o altă mașină? Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o avocată din Iași a lovit intenționat un motociclist cu mașina.

În înregistrări se poate vedea cum vehiculul condus de femeie virează, într-o intersecție, către motocicleta condusă de un bărbat. Motociclistul este proiectat în gardul de protecție, iar femeia își continuă drumul. Imaginile au fost făcute publice de bzi.ro.

„M-am uitat în spate și am văzut că mașina de pe a doua bandă a virat brusc spre mine. Eram pe prima bandă, mașina la fel și s-a izbit în spatele meu, intenționat.

Eu nu o cunosc pe doamna respectivă. Nu știam nici ce marcă este mașina, ce culoare”, a declarat motociclistul pentru sursa citată.

Ulterior, avocata a fost identificată de către polițiști și reținută.

Accident sau tentativă de omor dacă lovești intenționat altă mașină?

Accidentul de circulație poate fi din culpă sau cu intenție.

Avocatul Valentin Ciobanu a explicat pentru ProMotor că se consideră accident din culpă atunci când evenimentul rutier se produce neintenționat. Acest lucru poate fi rezultatul unei neatenții, al nerespectării regulilor rutiere sau al unui concurs de împrejurări, fără ca șoferul să aibă voința de a produce acel accident. Totuși, dacă șoferul provoacă intenționat un accident, atunci fapta poate fi încadrată la distrugere, la tentativă de omor sau chiar la omor calificat.

Instanța a decis să o aresteze preventiv pe avocata din Iași, care a lovit intenționat motociclistul, sub acuzația de tentativă de omor. Decizia a fost luată deoarece instanța a considerat că viața bărbatului a fost pusă în pericol și că femeia a acționat cu voința evidentă de a-i face rău.

Valentin Ciobanu a explicat că în situația în care cineva lovește intenționat cu mașina o altă mașină, iar șoferul acelei mașini își pierde viața, fapta se încadrează la omor calificat. Avocatul a subliniat că în fața instanței nu va conta intenția de a speria, ci se va lua în considerare că s-a acționat cu bună-știință și rea-voință, chiar dacă persoana respectivă nu a anticipat deznodământul final și nu și-a propus uciderea respectivei persoane.

Prin urmare, în cazul în care un șofer efectuează o manevră de intimidare sau lovește intenționat un alt vehicul sau o persoană, aceasta va fi considerată o infracțiune și se va încadra la omor, tentativă de omor sau distrugere, în funcție de consecințe.