Simona Halep se confruntă cu o suspendare de patru ani pentru dopaj, însă determinarea sa de a-și dovedi nevinovăția rămâne neclintită. Sportiva mai are o șansă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Audierile programate în perioada 7-9 februarie 2024 ar putea aduce o nouă perspectivă asupra situației sale.
Se simte lipsa Simonei Halep în tenisul românesc
Jurnalistul Dragoș Suciu anticipează că decizia TAS ar putea fi pronunțată mai rapid decât în cazul primei instanțe, oferindu-i astfel Simonei Halep posibilitatea de a-și planifica antrenamentele în consecință. Cu toate acestea, Suciu estimează că revenirea sportivei la un nivel competitiv va necesita un timp ceva mai îndelungat.
În contextul rezultatelor modeste ale jucătoarelor române la Australian Open, unde niciuna nu s-a calificat în turul doi, Suciu subliniază importanța prezenței Simonei Halep pentru tenisul românesc. Jurnalistul evidențiază absența unor rezultate notabile la acest turneu și subliniază impactul pozitiv pe care l-ar avea revenirea Simonei Halep pe scena tenisului mondial.
„7-9 februarie sunt audierile și ar trebui să vină ceva mai repede rezultatul decât în cazul primei instanței. Să sperăm că da pentru că în măsura în care află și Simona mai repede rezultatele, poate să își pregătească ciclul de antrenament.
Ca să revii la un nivel cât de cât bun s-ar putea să dureze ceva. Te uiți la Svitolina, te uiți la Wozniacki, te uiți la alte jucătoare, care au absentat din alte motive, nu poți să vii să… Apropo, e primul Australian Open din 2007 încoace în care nu avem nicio jucătoare calificată în turul doi.
Au trecut 17 ani, asta apropo de ce vine din urmă. Nu prea vine nimic din urmă. Dacă te uiți pe cine ai avut pe tablou, ok, Jaqueline Cristian, o jucătoare din generația nouă, deși are și ea 25 de ani. În rest, Sorana face 34, Ana Bogdan face 32. Ai avut trei jucătoare pe tablou, e un număr mic. Irina Begu a lipsit din cauza unei accidentări, dar și ea face 34.
O aștepți pe Simona să facă cu atât mai mult în condițiile astea. Nu știu dacă vom mai fi obișnuiți să ne uităm la Grand Slam-uri în săptămâna a doua atât de constant și cu același sentiment patriotic cu care ne-am uitat ani de zile datorită tuturor jucătoarelor, dar cu precădere datorită Simonei Halep. Simona a fost vârful generației”, a spus Dragoș Suciu, potrivit Digisport.
TAS ar putea să nu schimbe decizia însă
Pe de altă parte, fostul tenismen Ion Țiriac spunea recent că se îndoiește că Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va „face foarte mult” pentru ea. Din punctul lui de vedere, jucătoare de tenis a făcut o greșeală tot acest scandalul, și anume că nu a spus de la bun începutul că este nevinovată și că vechea echipă a dopat-o accidental.
„Mă îndoiesc că TAS-ul face foarte mult. În general, nu fac, pentru că au hotărât ăia care știu ce au hotărât.
Simona Halep a făcut o singură greșeală. Nu a spus de la început: «Vă rog să îi luați pe oamenii care au grijă de mine, nu pe mine. De-aia îi plătesc»”, a declarat el pentru sport.ro.
Cu toate că Patrick Mouratoglou a fost ținta acuzațiilor după suspendarea primită, Simona Halep nu crede că antrenorul de tenis a dopat-o intenționat. Ba chiar mai mult, ea îi este recunoscătoare pentru faptul că și-a recunoscut greșeala.
Potrivit declarațiilor sale, echipa ei i-a sugerat să ia un supliment alimentar de colagen. Ea a urmat sfatul lor și ulterior a descoperit că colagenul pe care l-a consumat era contaminat cu Roxadustat. Acesta a fost primul ei contact cu colagenul, deoarece anterior consumase doar săruri minerale și vitamine în cantități mici.
Cu toate acestea, este dezamăgită că trebuie să plătească pentru eroarea lor, considerând că „25 de ani de carieră sunt distruși”. Din 2022, ea a încheiat colaborarea cu echipa lui Mouratoglou.