Senatorul UDMR Verestoy Attila a vândut Investica Asset Management către Intercapital. Investica administra 1,7 milioane de lei din banii senatorului.

Potrivit celor mai recente rapoarte ale Investica Asset Management, Verestoy era principalul acţionar al acesteia, controlând 83,52% din capital. Valoarea tranzacţiei n-a fost făcută publică. Senatorul controlează şi societatea de brokeraj Eastern Securities.

„Achiziţia Investica va duce la crearea unui grup integrat de furnizori de servicii de intermediere şi de administrare a activelor, coordonat de Intercapital Invest. Mă bucur că vom avea ocazia să oferim investitorilor produse noi şi interesante, folosind experienţa şi reputatia Investica alături de strategia Intercapital Invest orientată spre inovatie şi performanţă”, a declarat Răzvan Paşol, director general al Intercapital.

Investica administează două fonduri mutuale: Investica Altius – fond deschis şi Infinity – fond închis. În cazul primului, valoarea unităţii de fond a scăzut de la circa 5 lei la lansare sub 3 lei în prezent. Altius a atras 33 de investitori, iar activele administrate depăşeau, la finele lui august, 1 milion de lei. Fondul închis Infinity administra aproape 2 milioane de lei, în contul a doar cinci investitori.

Verestoy a pierdut la bursă

Pe lângă faptul că este acţionar, Verestoy este şi unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Investica. În declaraţia de avere depusă la Senat în iunie, Verestoy îşi evalua deţinerile la fondurile Investica la peste 1,75 milioane de lei, peste jumătate din totalul activelor administrate de societate.

Senatorul Verestoy Attila este unul dintre cei mai cunoscuţi jucător de pe piaţa de capital. Portofoliul acestuia valora aproape 34 de milioane de lei la momentul depunerii declaraţiei de avere (iunie 2009). Însă, criza n-a ocolit nici plasamentele senatorului UDMR, valoarea deţinerilor fiind în iunie cu aproape 20% mai mică decât cea de achiziţie.

Verestoy este unul dintre cei mai bogaţi români. Potrivit Top 300 Capital, averea acestuia se ridica în 2007 la circa 80 de milioane de euro, cele mai valoros pachet fiind cel la compania feroviară Eurorailway Holding.