Investiție majoră în rețeaua termică din Constanța. Vergil Chițac: Nu s-a mai modernizat din anii ’70

Vergil Chițac

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Primarul Vergil Chițac a semnat, alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, un contract de 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea rețelei termice a Constanței. Investiția va reabilita 70,23 km de rețea, moderniza 37 de puncte termice și instala 1.244 de contoare inteligente, aducând eficiență și transparență în consumul energetic.

Investiție majoră în termoficarea Constanței: 50 de milioane de euro din fonduri europene anunță Chițac

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat semnarea unui nou contract în valoare de 50 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, pentru reabilitarea rețelei de termoficare a orașului.

Contractul a fost semnat împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii termice a Constanței. Cu această nouă investiție, suma totală investită în termoficarea orașului ajunge la 450 de milioane de euro, incluzând și construcția unui nou CET (Centrale Electrice de Termoficare).

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Vergil Chițac a subliniat importanța acestor fonduri europene pentru realizarea proiectului.

„Una din urgențele mandatului meu a fost termoficarea Constanței. Nu s-a intervenit pe rețea, în sensul modernizării, din anii ’70. Am fost nevoiți să modernizăm toate componentele sistemului care deservește spitale, școli, instituții publice și consumatori casnici”, a explicat Chițac.

De asemenea, primarul a accentuat necesitatea fondurilor europene pentru finalizarea proiectului amplu de reabilitare.

„Să nu vă imaginați că am fi avut 450 de milioane de euro din bugetul local să facem această investiție. Fondurile europene au fost de mare ajutor.

De aceea, când aud astăzi de suveraniști care pun la îndoială locul nostru în Uniunea Europeană, toată lumea trebuie să înțeleagă că fără banii europeni orașele noastre nu se puteau moderniza”. a continuat Chițac.

Pentru ce vor fi utilizate fondurile europene ?

Fondurile de 50 de milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea a 70,23 km de rețea termoficare și modernizarea a 37 de puncte termice. În plus, vor fi achiziționate și montate 1.244 de contoare inteligente pentru măsurarea energiei termice, aducând un plus de eficiență și transparență în consumul energetic.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii suplimentare despre apelul de proiecte lansat la 1 februarie 2024, destinat modernizării sistemelor centralizate de încălzire a orașelor, cu un buget total de 590 de milioane de euro. Ministrul a felicitat autoritățile publice care au obținut finanțări pe acest program.

„Am reușit să accesăm acești bani nerambursabili, peste jumătate de miliard de euro pe regula primul venit, primul servit. Autoritățile locale care s-au mișcat rapid, au avut dinamism, au putut să acceseze aceste fonduri exact în ordinea în care au depus aplicațiile”, a precizat Burduja.

Sebastian Burduja a menționat și exemple de alte administrații care au reușit să obțină finanțare prin acest apel de proiecte, inclusiv Cluj, Suceava și Craiova. Cu toate acestea, Municipiul București nu s-a aflat printre beneficiarii fondurilor. În total, contractele semnate au însumat 190 de milioane de euro din bugetul total de 590 de milioane.