În perioada 30 aprilie – 9 mai 2024, polițiștii români și partenerii din statele membre Schengen au reușit să depisteze un număr de 880 de persoane, 78 de autovehicule și 39 de documente care erau subiectul unor semnalări înregistrate în Sistemul Informatic Schengen.
Prin intermediul schimbului suplimentar de informații coordonat de Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Inspectoratului General al Poliției Române, au fost localizate în țara noastră 665 de persoane care se regăseau în Sistemul Informatic Schengen (S.I.S).
Polițiștii au executat 19 mandate europene de arestare
Polițiștii români au executat 19 mandate europene de arestare. EI au depistat 73 de persoane semnalate de către statele membre pentru refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen. De asemenea, au fost identificate 291 de persoane căutate în vederea participării la proceduri judiciare. Au fost găsite 7 persoane semnalate ca dispărute de către partenerii din statele Schengen.
În plus, au fost ridicate 29 de documente de pe teritoriul României. Un număr de 64 de autovehicule căutate de partenerii din spațiul Schengen au fost descoperite. Ele urmează să fie confiscate sau utilizate ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
34 de persoane nu puteau intra în spațiul Schengen
De asemenea, în aceeași perioadă, partenerii străini au identificat 215 persoane căutate de autoritățile române pe teritoriul lor. Acest lucru a fost posibil, în urma schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române.
Dintre acestea, 34 erau urmărite de către Poliția Română, în baza unor mandate europene de arestare. Un număr de 34 persoane erau semnalate de către statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen. Alte 17 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară. Alte 17 erau semnalate ca fiind dispărute de către autoritățile române.
Polițiștii pot efectua verificări atunci când situația o impune
De asemenea, în același timp, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 10 documente și 14 autovehicule căutate de autoritățile române, fie în scopul indisponibilizării lor, fie pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.
Este important de menționat că, începând cu data de 31.03.2024, momentul aderării României la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, pasagerii care intră în țară din state Schengen sau călătoresc către țările Schengen nu mai sunt supuși controlului documentelor de călătorie în mod sistematic. Cu toate acestea, prin intermediul aplicației eDAC, polițiștii pot efectua verificări atunci când situația o impune.