A fost operaţionalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate, în contextul aderării României la spaţiul Schengen. Este vorba despre aplicația eDAC, care a fost implementată începând cu data de 31 martie.
Aplicația a fost implementată în contextul aderării la Schengen
Poliţiştii din Mureș au folosit în premieră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aplicaţia eDAC pentru verificarea documentelor de identitate.
Aplicația a fost utilizată în cadrul unor acţiuni pe linie rutieră organizate în Târgu Mureş şi în judeţ.
Purtătorul de cuvânt la Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector de poliţie Aurica Mate, a venit cu mai multe explicații.
Potrivit oficialului, noua aplicaţie va fi folosită de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru stabilirea identităţii persoanei şi verificarea eventualelor menţiuni, cu privire la aceasta.
De asemenea, va fi folosită de pe dispozitive mobile de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş. eDAC va fi folosită atât în activităţile curente, cât şi în punctele de acces din instituţie sau la ghişeele destinate publicului.
„În contextul aderării României la spaţiul Schengen, începând cu data de 31 martie, a fost operaţionalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate. Aplicaţia eDAC va fi folosită de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru stabilirea identităţii persoanei şi verificarea eventualelor menţiuni, cu privire la aceasta. Noua aplicaţie va fi folosită de pe dispozitive mobile de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, atât în activităţile curente, cât şi în punctele de acces din instituţie sau la ghişeele destinate publicului”, a declarat inspectorul de poliţie.
Poliţistul poate vedea o serie de informaţii despre persoana legitimată
Potrivit reprezentantei IPJ Mureş, prin utilizarea dispozitivelor mobile prin eDAC se poate scana documentul prezentat de persoana verificată.
Totodată, aplicația poate compara datele prezentate cu cele existente în bazele. Aceasta a subliniat că informațiile vor fi afişate imediat.
Prin folosirea aplicaţiei, poliţistul poate vedea o serie de informaţii despre persoana legitimată. Polițistul poate vedea și dacă persoana respectivă este urmărită sau dacă are vreo interdicţie.
Simultan, poliţiştii pot accesa în aplicaţie şi fotografia persoanei, pentru a realiza o comparaţie cu persoana verificată.
În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie pentru verificări suplimentare.
Prin această aplicaţie se vor putea verifica şi autovehicule şi anumite bunuri.
În cazul lipsei vreunui document de identificare, informaţiile se pot introduce şi manual.
„Poliţiştii pot accesa în aplicaţie şi fotografia persoanei, pentru a realiza o comparaţie cu persoana verificată. În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie pentru verificări suplimentare”, a conchis Aurica Mate.