Echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov, coordonate de vicepreședintele Autorității naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au desfășurat, pe 12.04.2023, o amplă acțiune de control a modului în care este respectată legislația în domeniu, la operatorii economici care activează în Halele Obor din Capitală.

Conform ANPC, au fost verificați 50 de operatori economici, se arată într-un comunicat de presă. Pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni:

amenzi contravenționale în valoare de 293.000 lei
– 7 avertismente
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 4 operatori economici
– propunerea închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic
– propunerea închiderii unității pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, pentru un operator economic
– propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte
– sigilarea a 2 depozite de carne și a unei mașini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.

Imagini neașteptate în cea mai mare piață din București

”Îmi pare rău să constat că, în cea mai veche și cea mai mare piață din București, cea în care mergeam cu bunicul în copilărie, pentru cumpărăturile de fiecare zi, vând astăzi unii operatori economici care, profitând de aglomerația generată de sărbători, nu țin cont de reguli sau de lege”, a spus Mihai Culeafă, vicepreședinte ANPC.

El a susținut că a întâlnit, în Obor, mașini de toate tipurile încărcate cu carne, fără documente, nepăstrată în condiții de frig, așa cum e normal, sau comercianți care nu fac curățenie în spațiile pe care le folosesc, gândindu-se că, în perioada asta, se vinde oricum.

„Din nou. Iar noi, din nou, îi sancționăm, până când vor respecta legea”, a mai spus Mihai Culeafă, vicepreședinte ANPC.

Principalele nereguli descoperite de ANPC

Principalele abateri constatate de comisari au fost:

– lipsa afișării prețului de vânzare al mărfii
– lipsa afișării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a țării de proveniență a produselor și a datei durabilității minimale
– lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice
– comercializarea produselor din carne proaspătă căreia nu i s-a putut stabili trasabilitatea și implicit data limită de consum
– comercializarea unor produse congelate cu surplus de gheață
– nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara vitrinei frigorifice, la temperature mediului ambiant etc.)
– existența pavimentului deteriorat și neigienizat
– folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu reziduuri, acumulări de praf și grăsime, cu acumulări de lichid, resturi alimentare si impurități, cu chedere depreciate
– nerespectarea condițiilor impuse de producător privind manipularea și depozitarea
– folosirea unui depozit insalubru și deteriorat (cu paviment spart, vopsea exfoliată, cu resturi menajere, rugină)
– depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul
– nerespectarea vecinătății produselor
– comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect și consistență
– lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
– lipsa informării referitoare la alergeni
– folosirea unor vase de bucătărie cu uzură și grăsime arsă, a unor recipiente de depozitare neigienizate
– neconcordanță între data limită de consum menționată pe declarațiile de conformitate și cea expusă pe etichetele din vitrină.