În anul 2024, șoferii care circulă cu permisul auto expirat se expun unor amenzi considerabile dacă sunt prinși în trafic. Valoarea punctului de amendă a crescut.

Începând din acest an, valoarea punctului de amendă a fost majorată de la 145 de lei la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Amenzi mai mari decât în anii precedenți

Până la finalul anului 2023, conform Codului Rutier anterior, punctul de amendă era echivalent cu 10% din salariul minim brut pe economie.

Cu toate acestea, potrivit OUG nr. 115/2023, în 2024, punctul de amendă reprezintă doar 5% din salariul minim brut. Acesta are în prezent are o valoare de 3.300 de lei.

Prin urmare, cei care încalcă regulile cu un permis auto expirat vor trebui să plătească amenzi mai mari decât în anii precedenți.

Conducerea unui autovehicul cu permisul auto e contravenție

Conform articolului 101 din Codul Rutier, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie o contravenție. Ea este sancționată cu amendă în clasa a III-a de sancțiuni, conform Codului Rutier din 2024.

În România, există cinci clase de amendă, primele patru aplicându-se persoanelor fizice, iar a cincea persoanelor juridice:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă

Amenzi cuprinse între 990 de lei și 1.320 de lei

În 2024, conducătorii auto care sunt opriți de poliție și dețin permise de conducere expirate sunt sancționați. Ei pot primi amenzi cuprinse între 990 de lei și 1.320 de lei. Calculat la 165 de lei per punct de amendă în 2024, aceasta reprezintă între 6 și 8 puncte de amendă.

Amenzile pentru permise auto expirate se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic, iar șoferii nu mai sunt nevoiți să facă dovada plății către Poliție. Astfel, este esențial ca șoferii să aibă toate documentele valabile atunci când circulă, pentru a evita amenzi usturătoare în cazul unui control de rutină.

Noi reguli impuse în UE

Șoferii trebuie să fie conștienți că în acest an vor intra în vigoare modificări privind durata de valabilitate a permiselor de conducere. Potrivit noilor reguli ale Uniunii Europene, care urmează să fie supuse votului, majoritatea șoferilor vor fi obligați să-și reînnoiască permisele la intervale de 15 ani, în loc de 10 ani.

Aceste noi reglementări ale Uniunii Europene referitoare la conducerea autovehiculelor sunt programate să fie supuse votului în Parlamentul European în ianuarie 2024. Implementarea acestora va conduce la ajustarea legislațiilor din fiecare stat membru. Șoferii trebuie să fie informați cu privire la aceste schimbări importante ce vizează durata de valabilitate a permiselor de conducere.