Virusul va fi mereu cu noi
Varianta Omicron a fost descoperită în Africa de Sud, la finele anului trecut, iar experții avertizează că mai e destul timp pentru ca situația să se schimbe. Datele de săptămâna trecută sugerează totuși că o combinație de imunitate larg răspândită și numeroase mutații au dus la un virus care provoacă o boală mult mai puțin severă, decât variantele anterioare.
”Acum suntem într-o fază total diferită”, susține Monica Gandhi, imunolog la Universitatea din California, San Francisco. „Virusul va fi mereu cu noi, dar sper că această variantă va genera atât de multă imunitate încât va potoli pandemia”, spune ea, potrivit Fortune.
Ar putea fi începutul sfârșitului pandemiei
Gandhi consideră că, deși numărul cazurilor ar putea atinge noi recorduri, speră că o combinație între Omicron, transmisibilitate ridicată și infecție ușoară ar putea semnala începutul sfârșitului pandemiei. Ea a indicat un studiu efectuat din Hong Kong, care a arătat că pacienții vaccinați infectați cu Omicron au generat răspunsuri imune puternice și împotriva altor versiuni ale virusului. „Sper că această variantă creează o imunitate profundă în populație”, a spus ea. „Sperăm că va pune capăt pandemiei”
Un studiu din Africa de Sud a constatat că pacienții internați în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei, dominat de Omicron, aveau cu 73% mai puține șanse de a suferi o formă severă a bolii, decât pacienții internați în timpul celui de-al treilea val, dominat de Delta. „Datele sunt destul de solide acum, când spitalizările și cazurile sunt decuplate”, a declarat Wendy Burgers, imunolog la Universitatea din Cape Town.
Totul a pornit de la numărul mare de mutații ale variantei
Inițial, temerile oamenilor de știință privind varianta Omicron au pornit de la numărul mare de mutații ale variantei, dintre care multe se află pe proteina Spike. Aceste mutații, au sugerat datele timpurii, au permis virusului să infecteze cu ușurință nu numai persoanele nevaccinate, ci și să evite protecția anticorpilor dată fie de infecțiile anterioare, fie de vaccinuri. Dar întrebarea pe care mulți și-au pus-o a fost ce va face Omicron odată ce va pătrunde peste acele prime linii de apărare.
Mai mulți factori par să fi făcut varianta Omicron mai puțin virulentă sau severă decât valurile anterioare ale COVID-19. Un factor este capacitatea virusului de a infecta plămânii. Infecțiile cu COVID încep de obicei în nas și se răspândesc în gât. Dar dacă virusul ajunge la plămâni, atunci apar simptome mai severe.
Omicron nu infectează plămânii la fel de ușor ca variantele anterioare
Dar cinci studii separate de dată recentă au sugerat că varianta Omicron nu infectează plămânii la fel de ușor ca variantele anterioare. Într-unul dintre studii, publicat de oameni de știință japonezi și americani, s-a constatat că șoarecii infectați cu Omicron au suferit mult mai puține leziuni pulmonare și au avut mai puține șanse de a muri, decât cei infectați cu variantele anterioare. Un alt studiu din Belgia a găsit rezultate similare la hamsterii sirieni, despre care se știe că au avut forme severe ale bolii cu tulpinile anterioare ale virusului.
În Hong Kong, oamenii de știință au studiat un număr mic de mostre de țesut pulmonar de la pacienți, colectate în timpul intervențiilor chirurgicale, și au descoperit că Omicron nu a crescut atât de mult în acele mostre, spre deosebire de alte variante.