Numărul românilor care au cerut încetarea plăților contribuțiilor la pilonul II de pensii este foarte redus. Doi dintre cei șapte administratori de pensii private obligatorii din România au menționat că au avut doar patru, respectiv 26 de cereri până acum, restul fiind cereri nesemnificative.

De la 1 iulie 2019, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii vor raporta către Autoritatea de Supraveghere Financiară numărul oamenilor care renunță la pilonul II de pensii.

„Doar 3,75% din contribuţia lor actuală se duce către sistemul de pensii pilon II, pensii private, într-un cont personal al fiecăruia pe care, foarte important, îl poţi vedea, îl poţi verifica în fiecare lună, poţi vedea câţi bani s-au acumulat acolo şi ştiu că la sfârşitul perioadei de contribuţie tot ei sunt cei care vor primi bani din acel cont.”, potrivit lui Dragoş Cabat, analist financiar.

Potrivit Eurostat, în prezent există aproape 3 angajaţi la un pensionar, iar până în anul 2050 vom avea, conform prognozelor, un raport de unu la unu. Asta, spun economiştii, va duce la un dezechilibru.

„S-a adus această completare la sistemul de pensii ca să nu trebuiască să încărcăm acea persoană care va munci în anul 2050 cu întreaga pensie a unei persoane va fi beneficiar al pensiei în acea perioadă, ci persoana care a ajuns la pensie în anul 2050 să acumuleze de-a lungul timpului o anumită sumă care să întregească suma necesară traiului la pensie.”, conform Horia Braun, economist-şef al unei bănci, citat de Digi24.ro.