E un proiect de ordonanță de urgență care prevede această obligația pentru furnizorii de servicii de telecomunicații – să nu vândă anonim cartele și, mai mult decât atât, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a ordonanței, să colecteze date de identitate ale celor care utilizează cartele prepaid vândute anterior. Furnizorii de servicii sunt obligați, prin acest proiect, să închidă cartela respectivă.
Pe lângă punerea la dispoziție a datelor personale atunci când cumpără o cartelă nouă, utilizatorii au și altă obligație: să declare în cel mult 72 de ore pierderea sau furtul cartelei, astfel încât furnizorul să o închidă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că nu a fost aprobat, în şedinţa de joi, niciun fel de act normativ cu privire la cartelele pre-pay, iar proiectul de ordonanţă de urgenţă în care sunt cuprinse aceste prevederi a fost pus în transparenţă decizională.
„Aş vrea să clarific acest aspect. (…) Raed Arafat (secretar de stat în MAI – n.r.) a prezentat miercuri măsurile pe termen scurt pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă 112. El a spus că este vorba despre un proiect de ordonanţă de urgenţă, care deja a fost redactat şi doamna prim-ministru, la începutul şedinţei de Guvern, a anunţat foarte clar că a intrat pe circuitul de avizare şi a fost pus în transparenţă decizională de către Ministerul Comunicaţiilor în această dimineaţă, îl găsiţi pe site-ul ministerului. Aşadar, nici vorbă să fie adoptat de vreme ce abia a intrat în procedura de avizare şi transparenţă decizională, cum prevede procedura”, a precizat Nelu Barbu, la Palatul Victoria, după şedinţa Executivului, întrebat dacă a fost adoptat joi vreun act normativ care vizează cartelele pre-pay.
El a amintit că secretarul de stat Raed Arafat a prezentat miercuri un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă 112.