Decizie de ultimă oră a celor de la ANAF care vizează mii de români. Autoritățile au decis să nu mai pună popriri pe conturile persoanelor fizice cu datorii sub 2000 de lei. Este oficial. Ordinul a fost dat de către șeful ANAF. Dar asta nu e tot. Se înființează și sistemul e-Popriri, potrivit unui alt ordin.

Ordinul ANAF prevede majorarea, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme plafonul datoriilor restante pentru care nu mai pune poprire, astfel:

în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei;

în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură, şi pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei;

în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 milioane lei.

În cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane lei”

Fiscul susţine că, prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează de îndată poprirea bancară se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului, conform adevarul.ro.

Printr-un alt Ordin, se înfiinţează sistemul e-Popriri, un organ de executare silită pentru îndeplinirea unor acte de executare silită prin procese electronice masive. Sistemul informatic „e-Popriri” va fi utilizat la nivelul Direcţiei Generale de Reglementare a Colectării Creanţelor Bugetare şi va viza schimbul de informaţii între A.N.A.F., organele fiscale centrale competenţe şi instituţiile de credit, în ceea ce priveşte înfiinţarea, suspendarea, continuarea şi ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară, mai spune sursa citată.