Lia Olguța Vasilescu a vorbit la România TV despre proiectul noii legi a pensiilor la care a lucrat în tot acest timp. Noua lege ar urma să fie adoptată de parlament în cel mult o lună.
Ministrul Muncii speră ca legea să nu fie atacată la CCR sau că nu va fi retrimisă Parlamentului de Klaus Iohannis.
„Noi sperăm ca într-o luna să fie adoptată. Asta dacă nu este atacată la CCR, sau nu este retrimisa Parlamentului de către președinte. Dacă se va întâmplă așa ea va fi adoptată spre finalul acestui an”, a subliniat Lia Olguța Vasilescu la România TV.
„Este o lege apreciată de federațiile de pensionari cu o excepție. Toate s-au pronunțat că dacă ar fi să iasă în stradă ar fi pentru a apăra această lege, noi am stat cu ei de vorba în această perioadă de un an de zile. Am reținut cam 90% din ce și-au dorit.
Că să mulțumească pe toată lumea ar însemna să avem 40 de miliarde de lei în plus față de cei 80 de miliarde de lei pe care deja îi avem. Nu vrem să facem o lege inaplicabilă, ci una care dublează pensiile până în 2021, cresc în fiecare an. Până în 2021 se crește pe punctul de pensie, așa cum s-a crescut până acum.
În ultimii doi ani când am pornit de la 871 și am ajuns la 1100 de lei punctul de pensie, anul viitor se va ajunge la 1265, în 2020 se va ajunge la 1775. Deja este dublat doar din punctul de epensie. În 2021 va fi 1875 de lei, se va intră și pe nouă formulă de calcul care va aduce o nouă majorare. Din 2022 se calculează rată inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Pensiile cresc chiar și până la intrarea efectivă a legii”, a precizat ministrul Muncii.
„Am introdus o serie de beneficii. Precizez că cei care sunt la oră actuală pe acea indemnizație socială minima de 640 de lei, nu vor mai crește în același ritm cu pensioanrii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară și în funcție de numărul de ani lucrați. Deja am eliminat o inechitate. O altă este că pensiile femeilor față de cele ale bărbaților erau în avantaj. Egalizam și asta. Nu este normal că persoane care au lucrat același număr de ani, au același număr de puncte, să aibă pensii diferite doar pentru că sunt bărbați sau femei.
De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, același număr de ani, au contribuit la fel au același punctaj, dar pentru că au ieșit la pensie pe legislații diferite în ani diferiți până acum aveau pensii diferite. Nouă formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechități. Ar fi sigur principalele lucruri care interesează pe pensionari.
O modificare este că se acordă din oficiu un procent de 10% de creștere pe punctaj pentru cei care au lucrat pe acordul global. Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit și acre până acum nu au fost prinse în lege. Până acum veneau în justiție să își câștige acest drept și pierdeau pentru că legea nu menționa drepturile respective. În nouă legislație se acordă un procent de 10% pentru cine care au lucrat între 1975 și 2001. Dar, dacă pot aduce adeverințe procentul poate să crească.
Este clar că de acum, de la apariția legii din 2021 toate contribuțiile trebuie plătite. Tocmai că să existe banii necesari pentru plată pensiilor. Nu sunt afectați cei care au lucrat până acum și nu au avut contribuțiile plătite. A fost vina statului. Nu o să fie afectați. După 2021 acest lucru nu va mai fi permis.
La pensie pentru limită de vârstă există o posibilitate să ieși cu 5 ani mai devreme dacă ai cu 8 ani peste stagiul de cotizare, posibil că cineva să fi început să lucreze de la 16 ani sau să aibă perioade asimilate, facultate, masterat, armată, concediu de maternitate, detenție politca, etc. Vor putea să se pensioneze