Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind cerințele minime de creștere a mobilității salariaților între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară, document ce conține noțiuni precum beneficiar latent și drepturi la pensie latente.

Iniţiativa legislativă transpune astfel prevederile Directivei 2014/50/UE şi se va aplica numai perioadelor de angajare ulterioare datei de 23 mai 2018.

„Proiectul de lege nu aduce atingere prevederilor Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative”, se arată în notă de fundamentare a actului normativ, ci stabilește cerințele minime privind condițiile de dobândire a drepturilor în cadrul schemelor de pensie suplimentară, păstrarea drepturilor latente la pensie suplimentară și informarea participanților, potrivit stirilekanald.ro.

Proiectul prevede că angajații care au inclus, ca beneficiu în pachetul salarial, și o pensie suplimentară (plătită la retragerea din activitate, după îndeplinirea vârstei de pensionare) își vor putea păstra drepturile la această sumă de bani, chiar dacă, înainte de a putea beneficia de ea, aleg să își schimbe locul de muncă și să se mute într-o altă țară membră a Uniunii Europene.

Iniţiativa legislativă nu se aplică dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară ale lucrătorilor care se deplasează pe teritoriul României în scop de muncă. 

Astfel, cadrul general de principii reglementat prin proiectul de lege se aplică numai în cazul regimurilor de pensie suplimentară, ocupațională, în cadrul cărora dreptul la pensie există în virtutea unui raport de muncă și este legat de atingerea vârstei de pensionare sau de îndeplinirea altor cerințe, în conformitate cu prevederile regimului respectiv sau ale legislației naționale, conform B1.ro.