Veste bună de la Olguţa Vasilescu pentru viitoarele mămici

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a anunţat că veniturile din drepturile de proprietate intelectuală obţinute după data de 22 martie 2018 nu mai sunt luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei de creşterea copilului, din cauza unei modificări a Codului Fiscal. Ministerul vrea să modifice codul.

Deputatul USR Iulian Bulai a sesizat ieri că femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscă să nu primească indemnizaţia de creştere a copilului, după ce în martie a fost eliminat din Codul fiscal textul care reglementa indemnizaţia.

Concret, Guvernul a modificat Codul Fiscal prin ordonanţa 18/2018 în sensul în care categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidenţa reglementărilor privind veniturile din activităţi independente şi reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la art. 70.

Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea indemnizaţiei de creştere a copilului ca fiind venituri din activități independente.

După această dată, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activități independente și, prin urmare, nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea acestor drepturi.

Ministerul Muncii atrage atenţia că stabilirea dreptului şi a cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului pentru aceste persoane se face ținând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor. Spre exemplu, dacă acest lucru ar duce la diminuarea indemnizaţiei nu se ia în calcul perioada martie – septembrie 2018, ci alte 12 luni din  ultimele 24 lucrate, astfel că persoana nu pierde niciun ban.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a mai anunţat că a lansat în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situația să fie remediată.