Veste bună în campania de vaccinare! Valeriu Gheorghiţă e optimist: Oamenii îşi recâştigă încrederea

Valeriu Gheorghiță

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin

Valeriu Gheorghiţă anunţă că „uşor-uşor oamenii îşi recâştigă încrederea” deoarece aproximativ 9.000-10.000 de români se programează zilnic pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca. Conform medicului, acest lucru este foarte bun în lupta anti-COVID.

Veste bună în campania de vaccinare!

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a transmis luni, 22 martie, că încrederea oamenilor în datele ştiinţifice este lucru foarte bun.

Declarația acestuia a fost făcută în contextul în care aproximativ 9.000-10.000 de români se programează zilnic pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca.

„Eu m-am aşteptat ca nivelul de încredere să scadă chiar mult mai mult decât a fost semnalat în primele zile după ce au apărut acele semnale de evenimente trombo-embolice, însă în momentul de faţă zilnic sunt programate circa 9.000-10.000 de persoane, practic este un grad aproape maximal de ocupare a locurilor în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă că uşor-uşor oamenii îşi recâştigă încrederea şi acest lucru este foarte bun, faptul că avem încredere în datele ştiinţifice şi în recomandările Agenţiei de reglementare de la nivel european”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Realitatea Plus.

De asemenea, medicul a menționat România ar urma să primească în luna aprilie peste 3,2 milioane de doze, dintre care cel puţin 2 milioane vor fi produse de compania Pfizer.

„Dacă la acest moment suntem la aproape de 1,8 milioane de persoane vaccinate, noi estimăm că la sfârşitul lunii martie, poate un pic trecut de luna martie vom ajunge deja la 2 milioane de persoane şi sperăm ca în cursul lunii aprilie să putem creşte ritmul de vaccinare şi să avem aproape 2 milioane de persoane vaccinate în luna aprilie”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Ar putea fi nevoie de atingerea unei imunităţi colective de peste 70%

Valeriu Gheorghiţă a explicat că dacă, în cazul tulpinii apărute în Wuhan, infecţia ar fi putut fi controlată la o rată de imunizare colectivă de 60-70%, în urma apariţiei de noi forme ale virusului, cum este tulpina britanică, semnificativ mai contagioasă, „este posibil să ai un grad de imunitate colectivă mai mare decât 60-70%, poate chiar 80%, depinde de cât de contagioasă va fi această tulpină”.

Astfel, medicul a explicat că gradul de imunizare trebuie să fie cu atât mai ridicat cu cât o tulpină virală este mai contagioasă.

„La un moment dat o să trebuiască să facem un pas în faţă către pacienţi, către persoane, să mergem în mediu rural, să intensificăm activitatea de vaccinare şi acolo, pentru că va veni un moment în care nivelul celor care se vor adresa centrelor de vaccinare va scădea. Estimăm aşa, că în jur de cinci, şase milioane de persoane, nu vom avea probleme din punctul de vedere al adresabilităţii pentru vaccinare. Însă de la şase milioane, şapte milioane către zece, unsprezece milioane atunci necesită un efort considerabil din partea noastră şi logistic, şi organizatoric, să putem asigura acest obiectiv”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Realitatea Plus.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin