Trebuie menționat că agresiunea militară a stârnit multă îngrijorare în Ucraina și țările învecinate, dar și condamnări dure din partea comunității internaționale. În acest context, experții britanici spun că structura de protecție a reactoarelor nucleare nu este concepută să facă față obuzelor de artilerie.

„Structura de protecție a reactoarelor nucleare este concepută să facă față unor fenomene naturale, precum cutremurele, nu pentru a rezista obuzelor de artilerie”, au transmis experții britanici. Amintim că incendiul declanșat de bombele rusești a fost stins fără să fie semnalate scurgeri radioactive.

În urma bombardamentelor intense, urmate de un incendiu de proporții, Volodimir Zelenski a explicat că tancuri sunt echipate cu camere de termoviziune.

„Chiar acum, tancurile rusești trag spre reactoarele noastre nucleare. Sunt tancuri echipate cu camere de termoviziune. Înseamnă că știu în ce trag. S-au pregătit pentru asta. Dacă se produce o explozie, aceasta va însemna sfârșitul. Sfârșitul Europei. Evacuarea Europei. Efectele ar putea fi de șase ori mai grave decât la Cernobîl! Doar o acțiune urgentă a Europei poate opri trupele rusești. Europa, trezește-te! Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde acum!”, a transmis președintele Ucrainei.

Totuși, directorul general al International Atomic Energy Agency a explicat că sistemele de siguranță ale celor 6 reactoare nu au fost afectate absolut deloc.

„Atacul de noaptea trecută a afectat o clădire adiacentă reactoarelor. Vreau să subliniez că sistemele de siguranță ale celor 6 reactoare nu au fost afectate absolut deloc. Nu a fost eliberat în atmosfera material radioactiv. Aici vedeți cele 6 reactoare, iar asta e clădirea lovită, situată cam la un kilometru de reactoare, e un centru de instruire a angajaților”, a explicat Rafael Mariano Grossi, directorul general al International Atomic Energy Agency.

La rândul său, președintele CNCAN a spus că valoarea pe care o indică în momentul de față detectorii de monitorizare a radioactivității mediului este o valoare aferentă fondului natural.

„Valoarea pe care o indică în momentul de față detectorii de monitorizare a radioactivității mediului, e o valoare aferentă fondului natural ceea ce ne spune că evenimentele care au avut loc în ultima perioadă pe amplasamentul centralei Zaporojie nu au avut consecințe radiologice, prim urmare nu reprezintă un motiv de îngrijorare nici pentru ucraineni nici pentru români”, a explicat Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN.

Ministrul Energiei: Le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare

La centrala nuclearelectrică Zaporoje au fost repornite 2 unităţi, potrivit ultimelor informaţii pe care le avem de la colegii din Ucraina, iar în acest moment funcţionează 3 unităţi, din cele 6 de pe amplasament, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat deja că nivelurile radiaţiilor sunt normale. Aş dori să le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare”, a precizat acesta, vineri seara.