O nouă propunere legislativă aflată pe masa Senatului vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, potrivit propunerii, femeile care se asigură voluntar în sistemul de sănătate de stat și pentru concedii și indemnizații medicale să poată cere indemnizația de risc maternal.

Pentru a primi și indemnizații medicale, trebuie să se încheie un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații, iar pentru asta trebuie să plătească lunar 1% din venitul lunar obținut din activitățile independente, venit ce nu poate fi mai mic de un salariu minim brut pe țară și nici mai mare de trei salarii minim brute, cu excepția concediilor de maternitate.

De asemenea, precizăm că valoarea indemnizației de risc maternal este de 75% din media veniturilor obținute în ultimele șase luni.

Ce prevede noua propunere legislativă?

„Pentru persoanele prevăzute la art 1 alin. (2), în cazul în care stagiul de asigurare este mai mic de 6 luni, pentru situaţiile prevăzute la art 9, baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare, sau, după caz, venitul lunar din prima lună de asigurare cu respectarea prevederilor alin. (4). în cazul dreptului prevăzut la art 31, stagiul de asigurare nu poate fi mai mic de 6 luni.”, se arată propunerea legislativă

„Dreptul la concediul de risc maternal se acordă persoanelor prevăzute la art 1 alin. (1) şi (2) în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privindprotecţia maternităţii la locurile de muncă, aplicabile în funcţie de specificul desfăşurării activităţii acestora.”, mai prevede actul normativ.

Motivarea inițiatorilor

Inițiatorii mai spun că „pentru stimularea natalităţii, pentru încurajarea antreprenoriatului, dar şi în vederea unei corecte transpuneri a Directivei 2010/41/UE, evitând un eventual risc de infringement, prezenta iniţiativă legislativă conferă şi persoanelor asigurare facultativ potrivit dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din OUG nr. 158/2005 dreptul la concediu de risc matemal, cu solicitarea firească a unui stagiu de asigurare minim, astfel încât să nu se producă dezechilibre între interesul public şi cel privat, iar unele persoane să se asigure facultativ exclusiv pentm acest beneficiu, urmând ca ulterior să renunţe la asigurarea facultativă.”