Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat luni, 8 aprilie, că impozitul pe venit pentru familiile cu doi copii va sădea. Totuși, a explicat de când se va aplica această soluție. Potrivit premierului, situația actuală nu permite scăderea impozitului pe venit.
Scade impozitul pe venit pentru familiile cu doi copii
Luni, 8 aprilie, prim-ministrul României a susținut o declarație de presă de la Institutul Fundeni. Acesta a fost întrebat când va fi adoptată HG cu privire la scăderea impozitării muncii pentru familiile care au cel puțin doi copii.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că HG va fi adoptată anul viitor. El reamintește că este o reformă fiscală trecută în PNRR.
Acesta a mai spus că România are o problemă cu demografia și că este necesar să se ia anumite măsuri.
„E evident că anul următor va fi – e trecut în PNRR – o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. Cum sunt… avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm, că nu suntem…, am constatat și n-am făcut nimic”, spune acesta.
Deduceri din impozitul pe venit
Potrivit premierului este nevoie de soluții, indiferent dacă sunt sau nu parțiale. Acesta a adăugat că din impozitul de venit, pe viitor, ar trebui să existe deduceri.
În așa fel, serviciile vor fi dezvoltate. El s-a referit la servicii:
- de învățământ
- de învățământ privat
- de after-school
- de grădinițe
- de creșe
- și de instituții spitalicești private
„Trebuie să vii cu soluții, chiar dacă sunt soluții parțiale. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd în primul și în primul rând, și am spus și astăzi distinșilor medici, faptul că din impozitul pe venit în viitor trebuie să fie deduceri.
Astfel vei dezvolta serviciile – și serviciile de învățământ, şi învățământ privat, și after-school, și grădinițe, și creșe, și instituții spitalicești private -, prin deduceri și printr-un sistem de asigurări național”, continuă acesta.
Bugetul de stat suportă cheltuielile
Șeful Executivului de la București mai spune că, în prezent, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli.
El este de părere că trebuie să intrăm într-o normalitate. De altfel, spune că atunci când România va intra în OCDE (2026), atunci vor veni și cele mai mari companii de asigurări.
„Nu, momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Trebuie să intrăm într-o normalitate. Mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni și marile marile companii de asigurări și pe un sistem de sănătate așezat”, continuă el.
Scăderea impozitării nu poate avea loc acum
El spune că una dintre prioritățile Guvernului este scăderea impozitării pentru familiile cu doi copii. În prezent, scăderea impozitării nu poate avea loc.
„E normal să venim cu priorități. Prioritatea noastră este cei care au doi copii să începem să scădem. Eu nu pot să scad în acest moment la venitul minim, pentru că o treime dintre români în sistemul privat sunt plătiți pe venitul minim, știm cu toții acest lucru, da. Dacă scad la venitul minim o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim”, arată el.
Șeful Guvernului de la București a mai spus că nu va lau niciodată soluții care dau bine doar la TV. El spune că va veni cu o reformă și cu un sistem de deduceri de venituri.
„Deci, cu alte cuvinte, aceste soluții empirice, luate după ureche, și doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau. O să vin cu o reformă și cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil și ceva exact cum este în țările dezvoltate”, continuă Marcel Ciolacu.
Nu în ultimul rând, el a mai declarat că România a depășit momentul amatorismului.
„România a depășit momentul amatorismului, am văzut ce a însemnat ca amatorii să conducă Ministerul Sănătății, de exemplu. Dacă dumneavoastră îmi spuneți ce au făcut numai cei doi miniștri, în afară de miliard și de nenorocirile din pandemie, eu nu-mi aduc aminte”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.