S-a prelungit termenul pentru cumpărarea de vechime în muncă
Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, a votat proiectul care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2023, prin care se prelungește până la 31 decembrie 2024 termenul până la care persoanele care nu au calitatea de pensionari își pot completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială.
Această prelungire se aplică pentru o perioadă de maximum 6 ani anteriori în care persoanele respective nu au avut calitatea de asigurat.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2023, care aduce modificări și completări în domeniul pensiilor publice. Printre aceste modificări se numără și prelungirea valabilității avizelor pentru locurile de muncă încadrate în condiții deosebite, până la data de 1 septembrie 2023.
De asemenea, proiectul reglementează certificarea documentelor emise de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie, prin ștampila și semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.
Proiectul de lege prevede și că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială până la data de 31 decembrie 2024, pentru o perioadă de maximum 6 ani anteriori în care nu au avut calitatea de asigurat.
Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.
Proiectul de lege merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare
Inițiativa legislativă a trecut anterior de Senat, care a adoptat proiectul pe 3 octombrie 2023, fiind apoi supus votului Camerei Deputaților, care a avut caracter decizional. Astfel, proiectul de lege urmează să fie trimis spre promulgare către Președintele României, Klaus Iohannis, urmând să devină ulterior parte din legislația în vigoare în domeniul pensiilor publice.
Anul trecut, ministrul Muncii precizat că pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.
„Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau paşaport, după caz”, a mai scris ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.