Veste bună pentru cei mai vulnerabili pacienții la infecția SARS-CoV-2! Un nou medicament AstraZeneca neutralizează riscul de deces

Terapiile cu medicamente, în special cu anticorpi monoclonali, și-au dovedit viabilitatea în evitarea formelor grave de infecție SARS-COV-2. O nouă terapie cu anticorpi monoclonali dezvoltată de compania AstraZeneca se apropie de faza 3 (faza finală) a omologării. Medicamentul inovator vizează în special pacienții vulnerabili în fața noului coronavirus, prin reducerea semnificativă a riscului de boală severă și a riscului de deces. În România, cu o rată de vaccinare modestă raportată la populația eligibilă, terapia poate fi o soluție recomandată pentru pacientii vulnerabili, care au un risc mare la expunere.

Două studii de fază III cu produsul AZD7442 pentru COVID-19 au fost efectuate cu succes la grupuri de pacienți cu risc ridicat. În urma unei analize riguroase și a validării tuturor standardelor în vigoare, s-a constatat eficacitatea robustă și prevenția pe termen lung a acestei noi terapii cu anticorpi monoclonal.

AZD7442 este recomandat în cazul bolii COVID-19 simptomatice

Studiile au dovedit că tratamentul determină reducerea cu 83% a riscului pentru boala COVID-19 simptomatică, fără forme severe sau decese asociate, precum și un grad ridicat de prevenție.

Dat publicității recent, studiul de prevenție cu analiza datelor la 6 luni a relevat că AZD7442 determină reducerea cu 83% a riscului pentru boala COVID-19 simptomatică, fără forme severe sau decese asociate. Datele noi de evaluare a tratamentului cu AZD7442 în COVID-19 din studiile de fază III PROVENT (de prevenție) și TACKLE (cu administrare în ambulator) au indicat eficacitatea puternică a dozei unice cu administrare intra-musculară (IM) a combinației de anticorpi cu durată lungă de acțiune.

În perspectivă anticorpii oferiți de AZD7442 ar putea fi utilizați ca profilaxie la pacienții vulnerabili datorită condițiilor medicale (afecțiuni hematologice, boli autoimmune, diabet cu multiple complicații, HIV) sau datorită tratamentelor pe care le primesc (imunosupresoare, citostatice, terapii biologice – de exemplu rituximab). Din cauza comorbidităților sau a tratamentelor urmate, această categorie de pacienți este privată de posibilitatea de a dezvolta un titru de anticorpi neutralizanți față de SARS-CoV-2. În cazul acestora administrarea de anticorpi monoclonali provoacă un răspuns foarte rapid al sistemului imunitar, protecția păstrându-se pe termen lung potrivit studiilor anunțate de AstraZeneca.

Terapia cu AZD7442 este utilă atât în profilaxia pre-expunere, cât și în tratamentul bolii COVID-19

Un al doilea studiu de evaluare a tratamentului cu AZD7442 a validat o reducere cu 88% a riscului de deces. Condiția este ca bolnavului să îi fie administrat tratamentul în interval de 3 zile de la debutul simptomelor.

La pacienții tratați cu AZD7442 nu s-au raportat cazuri de boală COVID-19 severă sau decese asociate COVID-19 la niciuna din cele două analize, primară și la 6 luni.

“AZD7442 este singurul tratament pe bază de anticorpi cu durată lungă de acțiune cu date provenite din studii de fază III care demonstrează beneficiul unei doze atât în profilaxia pre-expunere, cât și în tratamentul bolii COVID-19. Aceste date noi se adaugă dovezilor în creștere care susțin potențialul de diferențiere semnificativă al tratamentului cu AZD7442 în prevenția și tratamentului bolii COVID-19”, explică Mene Pangalos, Vice-președinte executiv, Departamentul Cercetare și Dezvoltare Biofarmaceutice, AstraZeneca.

Rezultatele integrale din studiile PROVENT și TACKLE vor fi trimise spre publicare în jurnale

medicale recenzate de experți și vor fi prezentate la o conferință medicală viitoare. Pe 5 octombrie 2021, compania a anunțat că a depus o solicitare către Agenția Americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) în vederea autorizării în regim de urgență a utilizării tratamentului cu AZD7442 pentru profilaxia COVID-19.

AstraZeneca a fost de acord să furnizeze Guvernului american 700.000 de doze de AZD7442 în cazul în care FDA aprobă autorizarea în regim de urgență și a încheiat acorduri de livrare și către alte țări.

Anticorpii monoclonali sunt gardienii care protejează organismul
Medicamentul AZD7442 (Evusheld) este o combinație de doi anticorpi monoclonali (tixagevimab și cilgavimab), dezvoltat în vederea prevenției bolii COVID-19 la adulți. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care are abilitatea de a recunoaște și a se atașa de o structură specifică (numită antigen). Cei doi anticorpi se atașează de proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează boala COVID-19). Evusheld are proprietatea de a opri intrarea virusului în celulele organismului și producerea infecției. Întrucât anticorpii se atașează de părți diferite ale proteinei, folosirea lor în combinație se poate dovedi mai eficientă decât folosirea lor individuală.

Studiile cercetătorilor arată că aproximativ 2% din populația globală are un risc crescut de a prezenta un răspuns inadecvat la administrarea unui vaccin anti-COVID-19.