Principalele subiecte abordate în cadrul conferinţei au vizat: rolul și misiunea Curții, avantajele de care beneficiază companiile care apelează la CACB, modalitățile prin care antreprenorii pot apela la serviciile oferite de arbitrii Curții, detalii cu privire la procedura arbitrală, potrivit unui comunicat al instituţiei.
„Curtea de Arbitraj Comercial București este rezultatul eforturilor Camerei bucureștene de a oferi comunității de afaceri o alternativă viabilă la rezolvarea în instanță a litigiilor comerciale. Suntem convinși că pregătirea juridică, practică și reputația de care se bucură fiecare membru din echipa de arbitri ce formează această Curte constituie cea mai bună garanție pentru calitatea prestațiilor oferite firmelor din România, în arbitraje interne și internaționale”, a declarat Sorin Dimitriu, președintele CCIB, în deschiderea evenimentului.
„Consider ca lansarea acestei Curți este dovada capacității CCIB de a identifica nevoile mediului de afaceri și de a veni în întâmpinarea acestora, oferindu-le instrumentele cele mai avantajoase pentru a-și dezvolta și securiza activitatea. Camera bucureșteană, care sărbătorește în acest an 150 de ani de existență neîntreruptă, a fost și continuă să fie cel mai bun avocat al oamenilor de afaceri”, a continuat președintele Camerei bucureștene.
„Dacă vă uitați la statisticile europene privind procesele comerciale, veți constata că cele mai multe se soluționează la instanțele de judecată, dar litigiile cu elemente de extraneitate se rezolvă prin arbitraj. Este o tendință care nu se regăsește în țara noastră, dar pe care sperăm să o schimbăm. Avem practicieni foarte buni, durata de soluționare a litigiului este mai redusă decât în instanță, iar datorită convențiilor internaționale, sentința arbitrală se execută mai ușor decât hotărârea judecătorească dată într-un proces cu elemente de extraneitate”, a subliniat prof. univ. dr. Victor Babiuc.
Dr. Augustin Fuerea este de părere că „crearea Curții de Arbitraj Comercial de pe langa CCIB se înscrie într-o logică firească a unei evoluții a societății românești, în context european și internațional, a unei evoluții a raporturilor de drept comercial și pe cale de consecință și a litigiilor comerciale”.
„Arbitrajul este etapa următoare, evolutivă a justiției, cea care servește destinatarul. Celeritatea, predictibilitatea și confidențialitatea sunt trei avantaje majore ale arbitrajului. Aveți încredere în arbitraj pentru că merită! Nu-mi imaginez o justiție a viitorului fără arbitraj, mai ales că problemele apărute sunt din ce în ce mai specializate (tehnologia informației, construcții etc.), a punctat dr. Octavian Popescu, vicepreședinte al CACB.