Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru asigurarea condiţiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lungă durată în afara spaţiului comunitar.
Legea are ca obiect de reglementare asigurarea asistenţei sanitar-veterinare la efectuarea transportului de animale vii către ţări terţe Uniunii Europene.
Temperatura legală asigurată pentru animale
Potrivit actului normativ, în cazul călătoriilor navale în care se transportă animale vii şi care depăşesc 10 zile, efectuate în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 de grade Celsius, la bordul vasului trebuie asigurate servicii de asistenţă sanitar-veterinară.
„La nivelul ANSVSA va exista o situaţie/ bază de date a medicilor veterinari abilitaţi să însoţească transportul de animale vii pe durata călătoriilor navale. Serviciile (…) sunt asigurate de personal medical veterinar care poate fi contractat de către exportator, importator, organizator sau transportator. Transportatorii străini pot avea personal medical veterinar contractat”, se mai arată în text.
În cazul exporturilor realizate pe cale rutieră, cu mijloace de transport destinate călătoriilor de lungă durată, sistemele de ventilaţie din mijloacele de transport trebuie să asigure în orice moment din timpul călătoriei, indiferent dacă mijlocul de transport staţionează sau se află în mişcare, o temperatură cuprinsă între 5 grade Celsius şi 30 de grade Celsius în interiorul mijlocului de transport, pentru toate animalele, cu o toleranţă de +/- 5 grade Celsius, în funcţie de temperatura exterioară.
Suprafaţa alocată pe cap de animal
În cazul exporturilor realizate pe cale rutieră, cu mijloace de transport destinate călătoriilor de lungă durată, în perioade cu temperaturi ridicate, suprafaţa alocată pe cap de animal trebuie crescută cu minimum 10%, mai prevede legea.
„Ovinele trebuie tunse înainte de începerea călătoriilor care se desfăşoară la temperaturi care depăşesc 30 de grade Celsius. În cazul exporturilor realizate pe cale navală, în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 de grade Celsius, se asigură creşterea cu minimum 15% a suprafeţei alocate fiecărui animal, iar compartimentele în care urmează să fie transportate animalele trebuie echipate cu un sistem de ventilaţie forţată cu o capacitate suficientă de reîmprospătare a întregului volum de aer, ţinând cont de înălţimea compartimentului şi de tipul acestuia, respectiv dacă acesta este închis sau parţial închis.
În cazul în care se transportă animale cu coarne, spaţiul alocat pe cap de animal trebuie să crească cu 7% pentru a preveni rănirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate în boxă.
Obligațiile personalul medical veterinar
Animalele cu coarne se transportă în boxe separate faţă de cele fără coarne”, mai stipulează legea.
Personalul medical veterinar care însoţeşte aceste transporturi are următoarele obligaţii: realizează inspecţia zilnică a animalelor cu privire la starea de sănătate şi bunăstare a acestora, asigură asistenţa medical-veterinară pentru animalele transportate, completează raportul zilnic.
Nerespectarea condiţiilor de transport prevăzute în acest proiect constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 12.500 de lei.