Există o preocupare foarte mare la nivelul ASF și al Guvernului pentru implementarea pensiilor ocupaționale în România, a declarat președintele Autorității. În acest scop, factorii de decizie din domeniu au anunțat că pregătesc facilități fiscale.
Preşedintele ASF, Nicu Marcu, a declarat marţi seara că trebuie creat cadrul necesar pentru ca pensiile ocupaţionale să fie implementate la nivel naţional şi că Executivul se pare că are în vedere, anul viitor, nişte facilităţi fiscale în acest sens.
„O noutate legată de pensiile private sunt pensiile ocupaţionale. Trebuie să creăm cadrul necesar astfel încât ele să fie implementate la nivel naţional.
”Ne preocupă foarte mult acest lucru”
Se pare că Guvernul agreează în anul următor nişte facilităţi fiscale astfel încât să poată să dea angajatorului posibilitatea să agreeze la nivelul companiei respective pensiile ocupaţionale.
Pentru că, în momentul în care statul îţi dă facilităţi fiscale, eşti interesat să poţi să dai angajaţilor pensii ocupaţionale.
Ne preocupă foarte mult acest lucru, să implementăm şi acest sistem de pensii ocupaţionale la nivelul României”, a spus Nicu Marcu la Digi 24.
Mai multe tipuri de pensii
În context, trebuie precizat că legea care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale, precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale, a fost promulgată încă de la începutul acestui an.
Însă tocmai lipsa facilităților fiscale a făcut ca noul tip de pensii să nu fie atractiv pentru angajatori.
Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.
Angajatorul stabilește schema de pensii
Potrivit actului normativ, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.
La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator.
În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.