Era vorba despre intervenția DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Proiectul a avut un asemenea succes încât pe site-ul www.afir.ro au fost depuse 428 cereri de finanțare care însumează 1,13 miliarde de euro, desi proiectul avea o alocare de numai 210.300.000 de euro.
O ”injecție” de un sfert de miliard de euro
Ministrul Florin Barbu a anunțat suplimentarea plafonului alocat intervenției DR – 22. ”Construim noi fabrici de procesare în România. Am decis să suplimentăm cu 249 milioane de euro bugetul alocat pentru investiții în procesare DR 22”, a anunțat ministrul.
În cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării ajunge la 10 milioane de euro. Banii sunt pentru fiecare proiect de înființare a unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe. Dar și din industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate.
Tot prin DR-22 se finanțează cu până la 7.000.000 de euro per proiect de înființare alte investiții decât cele menționate anterior. Și cu până la 3.000.000 de euro/ proiect de investiții de modernizare a unităților de procesare existente.
Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.
Despre Plaul National Strategic 2023-2027
PNS vizează atingerea următoarelor obiective:
- Promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat care să asigure securitatea alimentară, creșterea viabilității fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea disparităților dintre ferme;
- Consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității sectorului agro-alimentar prin intensificarea cooperării, încurajarea investițiilor colective, modernizarea, restructurarea fermelor, prin investiții pentru îmbunătățirea productivității concomitent cu dezvoltarea, modernizarea industriei alimentare;
III. Dezvoltarea socio-economică a spațiului rural prin atragerea și susținerea tinerilor și facilitarea dezvoltării afacerilor, promovarea și creșterea ocupării forței de muncă, incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale.
Aproximativ 38% din bugetul prevăzut este alocat investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală. 61% constituie subvențiile pentru fermieri. În fine, aproape 1% este prevăzut pentru măsuri privind piața.