Declarația a fost făcut de Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București. Acesta a declarat vineri, 18 februarie, că România va trebui să ridice în curând toate restricțiile anti-COVID și să iasă din starea de alertă.
România va trebui să ridice în curând toate restricțiile
Așadar, medicul Radu Țincu a declarat că populația României a căpătat un grad de imunitate colectivă „suficient de bun”. Din acest motiv, spune el, restricțiile ar trebuie să fie ridicate.
„Este clar că după această pandemie va trebui să tragem niște concluzii și să putem să ne pregătim dacă în viitor vor mai fi astfel de amenințări. Este clar că unele dintre măsurile luate au fost greșite, dar trebuie să ni le asumăm și să spunem că nu au avut eficiența pe care noi am crezut-o.
Însă la momentul 2020, când a apărut în Europa acest virus, nimeni nu știa cum să se comporte în fața acestei amenințări. În acest moment, cu această variantă Omicron, e clar că toate studiile spun că produce forme mai ușoare de boală comparativ cu varianta Delta.
Avem un grad de imunitate colectivă cred că suficient de bun. Dacă cumulăm cei care s-au îmbolnăvit în valul 4 și valul 5 și cu cei vaccinați, chiar și România reușește să ajungă la un grad de imunitate colectivă de peste 75-80%. Eu cred că va trebui încet, încet să ne îndreptăm spre ridicarea tuturor restricțiilor și ieșirea din starea de alertă.
Nu o să putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit ca să ajungem cu acest nivel de anticorpi încât să elimine variante mutante. Cred că la un moment dat, ca şi în cazul gripei, trebuie să modificăm compoziția vaccinului astfel încât ea să fie suficient de potrivită pentru a neutraliza aceste variante virale”, a declarat Radu Țincu la Antena 3.
Ce spune Alexandru Rafila despre ridicarea restricțiilor?
Alexandru Rafila a vorbit la rândul lui despre ridicarea restricțiilor și a încurajat oamenii să poarte în continuare masca de protecție, în special în spaţiile închise.
„Se lucrează la scenarii, dar dacă lucrezi la scenarii nu poţi să ştii cu exactitate, pentru că dacă am ştii cu exactitate, nu am mai lucra la scenarii. Deci în mod evident împreună cu colegii care sunt în zona de sănătate publică, INSP, lucrăm la astfel de scenarii, cum spuneţi dumneavoastră, astfel încât o scădere în mod constant nu numai a numărului de cazuri, dar şi al celor din secţiile ATI să ne ofere argumente pentru ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor. Nu vreau să ne angajăm la un termen. Termenul va fi generat, dacă vreţi, de modul de evoluţie a situaţiei în perioada următoare şi inclusiv de modul în care fiecare dintre noi ne vom comporta”, a spus Alexandru Rafila.