Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din august 2023, comparativ cu iunie 2023, potrivit informațiilor transmise de Consiliul Concurenței.
Cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat la fructe şi legume
În prima săptămână din august 2023, cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat la fructe şi legume. De exemplu, preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, prețul strugurilor a scăzut cu circa 38%, iar prețul ardeilor a scăzut cu 32%, însă reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.
„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, iaurtul este mai ieftin cu 9%, laptele este mai ieftin cu 7,8%, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, iar cel al aripilor de pui cu 6%, în timp ce preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.
Prețul alimentelor a început să scadă cu 30%-50% de pe 1 august
Vă amintim că Ordonanţa de Urgenţă (OUG) privind stoparea creşterii preţurilor alimentelor de bază a fost aprobată de Guvernul României și a intrat în vigoare pe data de 1 august 2023, astfel că adaosul comercial pentru 14 grupe de produse alimentare va fi plafonat pentru trei luni de zile, ceea ce înseamnă că, în perioada următoare, în magazine, ar trebui să existe prețuri mai mici cu 30%-50%.
În rândurile următoare, aveți lista produselor de bază care vor fi mai ieftine timp de trei luni de zile:
- pâine albă simplă întreagă (între 300 și 500 de grame);
- lapte de vacă proaspăt 1 litru și grăsime de 1,5% (fără UHT);
- brânză telemea din lapte de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime (maxim 200 de grame);
- făină albă de grâu „000” 1 Kg;
- mălai 1 Kg;
- ouă de găină calibrul M 10 bucăți;
- ulei de floarea-soarelui 1 litru;
- carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei Kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeți albi vrac;
- zahăr alb tos un kilogram.