Potrivit OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an, per copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.
Părinții au dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului bolnav
Legea prevede că părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani. În cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.
Părinții care solicită concediu pentru îngrijirea copilului bolnav trebuie să știe că angajatorul nu poate concedia angajatul pe perioada cât se află în acest concediu. Mai mult, durata concediului pentru îngrijirea copilului se consideră perioade de activitate prestată atunci când se calculează dreptul la concediu de odihnă, astfel acesta din urmă nu va fi afectat.
Care este indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav?
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din media veniturile brute ale ultimelor șase luni.
Potrivit OUG 158/2005, maximul zilelor de concediu pentu îngrijirea copilului bolnav este de 45 de zile calendaristice anual pentru fiecare copil. Dacă un salariat are mai mulți copii sau în cazul apariției anumitor afecțiuni, numărul poate ajunge chiar să crească.
Mai mult, dacă copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, limita poate fi depășită și poate ajunge până la 90 de zile pe an.
Certificatele de concediu medical pot fi transmise casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, iar casa de asigurări, la rândul său, poate transmite certificatul de concediu medical, pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, beneficiarilor/persoanelor în drept/angajatorilor, după caz.