Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a aflat marţi, 6 aprilie, verdictul într-un dosar care îl priveşte şi care a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Care este decizia pronunţată astăzi de către magistraţii ÎCCJ?
Veste bună pentru fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă! Decizia prin care acesta a fost achitat într-un proces în care a fost judecat pentru pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani şi şantaj rămâne definitivă, a decis instanţa supremă.
ÎCCJ a respins cererea de revizuire formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Secţia Judiciară
Mai exact, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins cererea de revizuire formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Secţia Judiciară împotriva unei decizii din 2019 a instanţei supreme, prin care judecătorii luau act de faptul că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a retras apelul formulat de DNA în unul dintre dosarele în care a fost inculpat fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, alături de mai mulţi şefi din poliţie şi din pachete din judeţul Prahova.
Sebastian Ghiţă a fost achitat în acest dosar pentru toate cele 6 acuzaţii, respectv: dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi conducere fără permis.
„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018”, a decis ÎCCJ. Sentinţa este definitivă.
Opinia separată a unuia dintre membrii completului de judecată
Decizia magistraţilor nu a fost luată în unanimitate, unul dintre membrii completului de judecată formulând o opinie separată.
„Constată imposibilitatea verificării admisibilităţii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018, până la soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 alin. (3) şi art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală”, a considerat judecătorul care a formulat opinia separată, potrivit news.ro.
Ce prevedea soluţia ÎCCJ din 2019 referitoare la dosarul lui Sebastian Ghiţă?
Soluţia pronunţată de Înalta Curte în 2019 şi pentru care Parchetul General a solicitat revizuirea prevedea că instanţa supremă ia act de declaraţia SIIJ de retragere a apelului formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 357 din data de 14 iunie 2018, prin care fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă şi mai mulţi foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova erau achitaţi pentru mai multe infracţiuni de corupţie. Prin acea sentinţă, Ghiţă era găsit nevinovat pentru toate cele şase acuzaţii din acest dosar.
După decizia SIIJ de retragere a apelului în acest dosar, DNA a anunţat că „Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a luat decizia de retragere a apelului la data de 10 iunie 2019, iar la data de 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul şi în aceeaşi zi a notificat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ia act despre acest lucru”.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea