Legea respectivă elimină obligaţia de a cere permisiunea vecinilor pentru a avea adresa de corespondenţă a firmei într-o locaţie în care nu va exista activitate economică. Se elimină şi nevoia de a face delimitări pe camere pentru sediul social.
Elimină aproape un milion de hârtii inutile
Legea USR 108/2020 elimină aproape un milion de hârtii inutile şi economiseşte tot atâtea drumuri. În prezent, antreprenorii trebuie să depună fie la registrul comerţului în persoană, fie în faţa unui notar, o declaraţie prin care identifică beneficiarii reali ai firmei. Aceasta este o obligaţie anuală, indiferent dacă există sau nu schimbări în componenţa firmei. Neîndeplinirea acestei obligaţii poate atrage sancţiunea unei amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. USR a eliminat obligativitatea declaraţiei anuale dacă nu intervin modificări în componenţa firmei. Nu declarăm anual că nu s-a schimbat nimic. De asemenea, dispare această obligaţie în cazurile unde statul cunoaşte deja tot acţionariatul, cum este cazul la firmele compuse exclusiv din persoane fizice.
În România sunt înregistrate aproape un milion de companii, iar aproape 99% din ele sunt SRL-uri. Dintre acestea, 62% (puţin peste 600.000), sunt SRL-uri cu asociat unic persoană fizică, care în mod firesc este beneficiarul real al firmei. În cazul a 35% (aprox. 340.000), SRL-ul are mai mulţi asociaţi, însă doar persoane fizice. Doar 36.000 de firme (aprox. 3%) au o persoană juridică în componenţă, iar acesta este singurul caz în care ar putea fi utilă această declaraţie. Altfel spus, pentru 97% dintre firme, statul ştie deja cine sunt beneficiarii reali şi ce participaţie au, ceea ce face nejustificată obligativitatea declarării anuale a beneficiarului real.
Deputatul Claudiu Năsui, iniţiatorul legilor declară: „A fost o luptă grea, cu retrimiteri în parlament şi atacuri la CCR, dar în final am reuşit să ducem aceste proiecte la bun sfârşit. USR a arătat calea pe care toate partidele ar trebui să meargă. Să debirocratizăm antreprenoriatul şi să încurajăm concurenţa. Numai aşa vom avea o economie sănătoasă şi prosperă.”