Eurostat a publicat noi date care arată că rata anuală a inflației a scăzut la 8,3% în luna martie a acestui an în Uniunea Europeană, față de 9,9% cât era în luna februarie.

Datele mai arată că în 25 de state membre, printre care și România, a fost înregistrată o scădere de la o lună la alta a indicelui prețurilor de consum.

Eurostat arată că țările cu cele mai ridicate rate ale inflației, în luna martie, au fost:

  • Ungaria (25,6%)
  • Letonia (17,2%)
  • Cehia (16,5%)

Aceleași date relevă că țările cu cele mai scăzute rate ale inflației, în luna martie, au fost:

  • Luxemburg (2,9%)
  • Spania (3,1%)
  • Ţările de Jos (4,5%)

Potrivit acestor date, rata anuală a inflației a scăzut în 25 de state membre de la 13,4% până 12,2% și a crescut în alte două, comparativ cu luna februarie a anului trecut. Printre statele în care s-a înregistrat o scădere se află și România.

Rata inflației a scăzut în zona euro

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut de la 8,5% în februarie la 6,9% în martie, dar datele Eurostat indică faptul că inflația de bază, care exclude prețurile bunurilor volatile, cum ar fi alimentele și energia, a crescut la 7,5% de la 7,4% în februarie. În plus, un indicator alternativ care exclude prețurile la țigări și alcool a crescut la 5,7% de la 5,6% în februarie.

Atunci când ia decizii de politică monetară, BCE monitorizează îndeaproape inflația de bază, care a crescut. BCE este preocupată în special de inflația ridicată a serviciilor din zona euro, care a ajuns la 5,1%, deoarece ar putea indica faptul că costurile forței de muncă determină creșterea prețurilor. O altă preocupare este inflația accelerată a alimentelor, care poate avea un impact asupra percepției inflației de către consumatori și poate modifica comportamentul de cheltuieli, ceea ce ar putea duce la solicitări de majorare a salariilor.

INS spune că rata inflației a scăzut și în România

Institutul Național de Statistică (INS) raportase anterior că, în România, rata anuală a inflației a scăzut de la 15,5% în februarie 2023 la 14,53% în martie 2023. Creșterea la mărfurile alimentare a fost de 21,56%, în timp ce mărfurile nealimentare și serviciile au crescut cu 11,06% și, respectiv, 10,83%.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum a crescut cu 100,85% în martie 2023 față de februarie 2023. Pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflației în martie 2023 față de martie 2022 este de 12,1%.

Banca Națională a României preconizează că rata anuală a inflației va scădea mai rapid decât s-a estimat anterior, în special în trimestrul al treilea al acestui an. Acest lucru se datorează prelungirii sistemelor de plafonare a prețurilor la energie și de compensare până la 31 martie 2025, precum și redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.