Veste bună pentru toată România! Anunțul a venit chiar în această dimineață: S-a întâmplat în sfârșit

România

SURSA FOTO: Dreamstime

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, vineri, 13 ianuarie, că rata anuală a inflației a scăzut la 16,4 procente în cursul lunii decembrie a anului trecut.

Rata anuală a inflației a scăzut la 16,4% în decembrie anul trecut

Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu noi date referitoare la rata anuală a inflației. Așadar, pentru luna decembrie a anului trecut, rata anuală a inflației a scăzut la 16,4 procente, față de 16,8 procente în luna noiembrie.

Acest lucru a avut loc pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 22,05 procente, mărfurilor nealimentare cu 14,95 procente şi a serviciilor cu 9,78 procente.

Tot în luna decembrie a anului trecut, prețurile de consum au crescut cu 0,37 procente față de luna noiembrie, având în vedere că mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,26 procente, iar serviciile cu 0,67 procente.

De asemenea, Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că mărfurile nealimentare au înregistrat o scădere cu 0,32 procente.

Potrivit INS, rata medie a modificării preţurilor de consum (IAPC) a fost de 100,12 procente în luna decembrie a anului trecut, față de luna noiembrie 2022. Amintim că acest indicator este folosit pentru determinarea inflației la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, precum și pentru comparații ale inflației la nivel european. Începând cu ianuarie 2016, seriile IAPC sunt publicate cu anul de referinţă 2015 = 100.

Rata anuală a inflației a fost de 14,1% în decembrie anul trecut față de decembrie 2021

Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a anului trecut a fost de 14,1 procente, față de aceeași perioadă a anului 2021, pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

În plus, rata medie a modificării preţurilor de consum în perioada ianuarie-decembrie 2022 a fost de 12 preocente, față de perioada ianuarie-decembrie 2021, determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Nu în ultimul rând, Banca Națională a României (BNR) a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 16,3 procente. De asemenea, este estimată o inflație de 11,2 la finalul anului viitor, după cum arată datele prezentate în luna noiembrie a anului trecut, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.