Tezaurul din Rusia: Este pentru prima dată când se pune în discuție un asemenea subiect
Potrivit europarlamentarului PMP Eugen Tomac, în prezent, „nimeni nu își pune problema că putem recupera în următoarele luni sau în următorii doi-trei ani tezaurul României de la Moscova, însă exact în această perioadă, Uniunea Europeană își pregătește un pachet consistent legislativ în ceea ce privește combaterea traficului ilicit de obiecte de patrimoniu, inclusiv relocarea acestora în vremuri de război.”
„Este pentru prima dată când se pune în discuție un asemenea subiect și mi s-a părut extrem de important să le amintesc tuturor celor prezenți la această discuție extrem de importantă. Am fost singurul care s-a prezentat acolo și am adus în discuție acest subiect pentru că noi avem 91 de tone de bijuterii și monede rare care se află la Moscova.
Convingerea mea este că, indiferent de ce spun astăzi rușii, acest tezaur există. Și tocmai acum, când se redactează legislația europeană pe acest proiect, este foarte important să fim prezenți și să venim și noi cu o contribuție consistentă”, a declarat, sâmbătă seară, Eugen Tomac, relatează Antena 3 CNN.
Ce șanse are România să își recupereze tezaurul?
Potrivit consilierului guvernamental al BNR, Adrian Vasilescu, există o comisie guvernamentală româno-rusă care se ocupă de tezaurul României, însă „nu funcționează foarte bine această comisie, nu sunt întâlniri regulate, nu s-a ajuns la progrese, dar continuă discuțiile.”
„Sunt 93 de tone. Avem toate documentele justificative ale acelui transport. Din păcate, e o situație complicată în ceea ce privește acel tezaur, iar în cei zece ani de regim Băsescu, deși prima sa vizită externă ca președinte al României a fost la Moscova în februarie 2005, problema nici măcar nu a fost pusă în discuție. Nici în 2008, când l-a primit pe Vladimir Putin la Summit-ul Comitetului NATO Rusia.
Deși interacțiunile sale cu Rusia în timpul celor două mandate nu au fost deloc puține sau nefructuoase, dacă luăm în calcul și că toate tranzacțiile pentru benzinăriile Gazprom din România au fost parafate prin cabinetul notarial al fiicei sale, Ioana Băsescu, la aproape 19 ani de la înființarea comisiei comune, consilierul guvernatorului BNR spune că nu putem avea nici măcar certitudinea că aurul BNR de la Moscova mai este intact”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
„Lucrurile sunt extrem de blocate. Nu cred că Rusia va mai accepta să mai aibă vreo discuție cu noi pe această temă și nu cred că nici diplomația românească nu va încerca, în acest momernt, o formă de negociere, pentru că ar fi un eșec”, a adăugat analistul economic Mircea Coșea, potrivit sursei citate anterior.
Cum a ajuns tezaurul României în Rusia?
Vă amintim că în decembrie 1916, au fost transportate spre Moscova 1.738 de casete cu tezaurul Băncii Naționale a României (BNR), dintre care 1.735 de casete cu monede și trei casete cu lingouri de aur, plus alte două casete cu bijuteriile Reginei Maria. Aurul BNR valora 314,5 milioane de lei, iar bijuteriile Reginei Mariei valorau șapte milioane de lei.
Un an mai târziu, au fost transportate la Moscova alte valori ale BNR, plus valori ale altor bănci, ale Academiei Române, Casei de Depuneri și Consemnațiuni, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Antichități, Pinacoteca Statului, ministere, mănăstiri, valoarea totală a bunurilor ajungând la 7,5 miliarde de lei, potrivit documentelor BNR și protocolului semnat inclusiv de reprezentantul Rusiei.
În octombrie 1917, însă, Vladimir Il’ič Lenin a cucerit puterea în Rusia, iar câteva luni mai târziu, Consiliul Comisarilor Poporului a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu România, arestarea ministrului României la Petrograd și confiscarea tezaurului României depus la Moscova. Rusia a anunțat, atunci, că „puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.