Ionuț Stroe a precizat vineri, 23 septembrie, că nu s-a discutat despre propunerea venită din partea PSD cu privire la faptul că plafonarea prețurilor la energie ar trebui să se reporteze la consumul de anul acesta, nu cel de anul trecut. Acesta a mai spus că liberalii nu se opun la nicio propunere.
PNL nu se opune niciunei variante cu privire la plafonarea prețurilor energiei
Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a vorbit despre propunerea PSD ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la cel de anul trecut, subliniind că nu s-a luat nicio decizie concretă în acest sens și că liberalii sunt deschiși discuțiilor.
„Nu am luat o decizie, dar noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”, spune acesta, adăugând „Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”.
PSD a venit cu propunerea de modificare a OUG 119/2022
Declarațiile purtătorului de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) vin în contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, cu scopul ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la cel de anul trecut.
„PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, precizează Partidul Social Democrat (PSD), într-un comunicat de presă.
Astfel, Partidul Social Democrat (PSD) a mai spus că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană.
Comisia Europeană vine cu mai multe propuneri pentru a reduce consumul de energie
Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum de energie electrică, atunci când generarea de energie electrică pe bază de gaz are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia Europeană propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate.
Statele membre vor fi obligate să identifice cele 10% din ore cu cel mai mare preț așteptat și să reducă cererea în acele ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii totale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023.
Ele pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare. Reducerea cererii la orele de vârf ar duce la o reducere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii. Creșterea eficienței energetice este, de asemenea, o parte cheie a îndeplinirii angajamentelor noastre în materie de climă în temeiul Pactului Verde European.