Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, arată, într-un mesaj transmis de Ziua Marinei, că România contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, motiv pentru care aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă o „urmare firească” a acţiunilor de până acum.
România contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene
„Faptul că Garda de Coastă, alături de celelalte structuri din arhitectura sistemului de ordine publică şi securitate naţională, îşi face datoria la cele mai înalte standarde este un fapt îmbucurător în perspectiva atingerii unuia dintre obiectivele strategice ale României: aderarea la Spaţiul Schengen. Ţara noastră contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, de aceea aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă urmarea firească a acţiunilor noastre de până acum”, a scris ministrul, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Garda de Coastă este o structură europeană, „matură”, pe care România şi partenerii săi se pot baza în situaţii dificile.
„Avem încredere în profesionalismul de care dau dovadă angajaţii acestei structuri în misiunile încredinţate, care au ca unic obiectiv asigurarea securităţii spaţiului maritim naţional, dar şi regional. Le mulţumesc şi îi felicit pentru modul în care îşi fac datoria faţă de România, şi pentru eforturile depuse în sprijinul apărării valorilor şi al principiilor democratice pe care se clădeşte suveranitatea, independenţa şi libertatea statelor”, a precizat Bode.
Ministrul a fost prezent luni la Constanţa, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, la festivităţile dedicate zilei de 15 august.
„Marinarii de pretutindeni sunt asociaţi cu patriotismul şi curajul, trezind admiraţie şi respect, cu atât mai mult într-un context geopolitic complicat, când importanţa strategică a Mării Negre, atât din punct de vedere militar cât şi economic, este şi mai evidentă. România este parte a alianţei Nord-Atlantice, statut care ne onorează şi ne responsabilizează deopotrivă, iar din această perspectivă România are un rol important în mecanismul comun al NATO pentru asigurarea securităţii statelor membre şi stabilităţii regionale”, a mai scris Bode.
Ce este Spațiul Schengen?
Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.
Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.
Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.
Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.
Schengen include și o politică comună în domeniul vizelor pentru sejururi scurte în cazul cetățenilor din afara UE și ajută statele participante să își unească forțele în lupta împotriva criminalității, cu ajutorul cooperării polițienești și judiciare.