Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a semnat, joi, 18 noi contracte de finanțare prin PNI „Anghel Saligny”, în valoare de peste 138 de milioane de lei, pentru 17 unități administrativ-teritoriale.
Contractele semnate vizează reabilitarea și modernizarea unor străzi și drumuri de interes local, construirea și refacerea unor poduri, extinderea și executarea racordurilor la rețele de canalizare.
Cu aceste proiecte, numărul contractelor semnate, până în prezent, în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, se ridică la 297, în valoare totală de 2.985.275.337,76 de lei – a precizat ministrul dezvoltării.
Ce prevede programul Anghel Saligny
Menționăm faptul că Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” are ca scop asigurarea serviciilor de bază în localități, precum apă, rețele de canalizare, dar și gaze. Totodată, proiectul lansat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării vizează și reabilitarea drumurilor și a podurilor.
Încă de la începutul lunii mai, Ministerul Dezvoltării a publicat criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finanţare din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei. Tot atunci a mai fost făcută publică și lista sumelor repartizate pe judeţe.
Conform sursei citate, până la termenul de depunere a solicitărilor, autorităţile au depus cereri în valoare totală de 137 de miliarde de lei. La mijlocul lunii iunie, ministrul Cseke Attila anunța că Programul Anghel Saligny are deja bugetul aprobat și este un program deosebit față de cele de până acum, el menționând transparența acestuia.
Totodată, ministrul adăuga că în fiecare an, banii vor fi plătiți pe facturi, astfel încât să fie asigurate în legea bugetului de stat.
Programul este cel mai amplu ca obiective și valoare
La ceremonia de semnare a primelor contracte, premierul Nicolae Ciucă a spus că acest program este cel mai amplu atât ca obiective, cât și ca valoare. Guvernul pune la dispoziția autorităților locale peste 10 miliarde de euro pentru modernizarea căilor de comunicații, dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare și extinderea rețelelor de gaze.
Nicolae Ciucă a spus că acest program se completează cu alte două programe, PNDL și programul național de construcții de interese public și social, toate destinate autorităților locale.
El a precizat că aceste programe sunt destinate tuturor autorităților locale, indiferent de apartenența politică: „Dorim ca repartiția fondurilor să se facă în mod echilibrat la nivelul întregii țări”.