Veste bună pentru toată România! Anunțul venit chiar de la Guvern: Va avea cea mai modernă tehnologie de…

Ministrul Energiei a publicat, duminică, 13 noiembrie, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care spune că noua centrală de la Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare.

Oficialul român mai spune că aceasta va asigura necesarul de energie electrică și abur tehnologic pentru plaforma Petromidia.

„Investim în dezvoltarea sistemului de energie şi, totodată, în modernizarea comunităţilor locale. Un astfel de proiect este cel al noii centrale de cogenerare de la Petromidia, care va fi finalizată anul viitor. Astăzi au fost livrate turbinele pe gaz, iar lucrările pe şantier sunt avansate.

Centrala de 80 MW de pe platforma Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare şi va asigura necesarul de energie electrică şi abur tehnologic pentru platforma Petromidia”, scrie ministrul Virgil Popescu.

Noua unitate, care produce și energie electrică și termică, este un proiect aflat pe lista investițiilor care trebuie făcute de către Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR).

FIEKR anunțase, primăvara trecută, că a încheiat cu succes un credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro. Scopul acestuia era de a construi o nouă centrală de cogenerare de pe platforma Petromidia.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) preciza, în luna mai a acestui an, că termenul estimat pentru punerea în funcțiune a centralei este finalul lunii iulie 2023.

Noua unitate va funcționa cu gaze naturale

Această nouă unitate va folosi gaze naturale pe post de combustibil principal, dar va utiliza și 25% din gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei. Gradul de eficiență al acesteia va putea ajunge până la 92%.

Pe de altă parte, KMG International anunță că cele două turbine de gaz Siemens au fost livrate cu succes. Acestea urmează să fie montate și pregătite pentru integrarea în noua centrală pe cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia Năvodari.

KMG International mai spune că construcţia propriu-zisă a ansamblului tehnologic depăşeşte 27%.

„Montarea turbinelor reprezintă unul dintre cei mai importanţi paşi în continuarea proiectului, unul de mare anvergură şi care ne va permite să fim o soluţie energetică viabilă pentru platforma Petromidia, dar şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Prin configuraţia lor, turbinele ne vor asigura randamentele operaţionale optime, iar tehnologia folosită este de ultimă generaţie”, a declarat Boris Bucur, Director General al Rompetrol Energy.

Aceste turbine au fost produse în fabrica Siemens din Finspang și aduse pe cale maritimă din Suedia. Folosirea lor în România reprezintă o adevărată premieră.

În comunicatul trimis de KMG International se arată că turbinele funcționează pe gaz natural, iar rata de încălzire a materiei prime este de 9.120 kJ/kWh. De asemenea, sistemul generează peste 37 de MWh de energie.

Rată scăzută de intervenție

KMG International mai spune că aceste turbine au nevoie de foarte puțină mentenanță. De exemplu, într-o perioadă de 17 ani de funcționare, echipamentele au nevoie de o mentenanță de 17 zile.

De asemenea, se mai arată că noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică. Din acest total, aproape 60-70 MW merg pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Activitatea de producție a energiei va înregistra scăderi considerabile în ceea ce privește generarea emisiilor de dioxid de carbon, datorită turbinelor. Reducerile estimate sunt de aproximativ 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh.

„În acest moment, proiectul se află în faza de execuţie cu un progres de 84% în partea de proiectare şi aprovizionare cu echipamente, iar construcţia propriu-zisă a ansamblului tehnologic depăşeşte 27%. Actualii indicatori sunt în graficul de execuţie agreat de Rompetrol Energy şi contractorul general al lucrărilor, Calik Enerji, astfel că va fi respectat termenul de finalizare – 31 iulie 2023”, subliniază documentul citat.