Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene vine cu vești bune, anunțând un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru decontarea sumelor alocate din bugetul de stat privind compensarea prețului la energie. Vor fi introduse astfel măsuri excepționale pentru utilizarea fondurilor.
Acord privind compensarea prețului la energie
Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru decontarea din fonduri europene a sumelor alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică.
„Pentru evitarea riscului de pierdere a banilor europeni, ministrul Marcel Boloş a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro. Acesta doreşte introducerea unor măsuri excepţionale de utilizare a fondurilor pentru sprijinirea IMM-urilor afectate în special de creşterea preţurilor la energie”, au declarat pentru Agerpres surse din minister.
Modificarea propusă constă în rambursarea cheltuielilor deja efectuate/plătite prin Ministerul Energiei, de la bugetul de stat, prin Fondul de tranziţie energetică, către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale în numele IMM-urilor, în baza schemei de plafonare a preţurilor stabilită de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, prin reunificarea/rambursarea sumelor deja plătite de la bugetul de stat, din fonduri europene, se asigură capacitatea României de a aloca în continuare sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare, realizate la nivelul întreprinderilor, ca urmare a creşterilor de energie.
Ministerul Energiei va depune cerere de finanțare pentru a acoperi plățile
În acest sens, se va propune crearea unei noi axe prioritare React-EU cu Ministerul Energiei ca beneficiar unic eligibil. În cadrul acestei axe prioritare, Ministerul Energiei ar urma să depună cererea de finanţare pentru a acoperi doar plăţile efectuate către furnizorii de energie în numele IMM-urilor în cadrul schemei de plafonare a preţurilor.
Potrivit sursei citate, detaliile procedurale urmează să fie stabilite cu reprezentanţii CE. Bugetul pentru noua axă prioritară va fi asigurat din fondurile React-EU neutilizate alocate în cadrul Axei Prioritare 10 cu risc de dezangajare.
Amintim că, recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că ministerul este dator furnizorilor cu peste 1,33 miliarde de lei, datorie pe care nu își permite să o achite. Virgil Popescu evidenția că aproape 82% din bugetul alocat este destinat finanțării investițiilor și proiectelor cu fonduri europene, inclusiv cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).