La invitația României, ca urmare a solicitărilor explicite ale Olandei, experții Comisiei Europene, ai altor state membre și ai Olandei au derulat o nouă misiune de evaluare în țara noastră în vederea obținerii de informații suplimentare legate de aplicarea acquis-ului Schengen de către România, transmit surse guvernamentale în exclusivitate pentru Capital.ro.

Mai exact, potrivit surselor, scopul acestei misiuni a fost colectarea de informații suplimentare cu privire la implementarea de către România a politicii de vize, protecția datelor și cooperarea judiciară în materie penală.

România, lăudată de experții Comisiei Europene

Echipa de experți, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Olandei, a vizitat România și a constatat la fața locului că România aplică acquis-ul Schengen în mod exemplar. Experții au observat că România respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităților române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene, mai transmit sursele guvernamentale.

Potrivit surselor citate, echipa care a derulat misiunea de constatare a concluzionat că țara noastră continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen.

Oficialii europeni nu au identificat nicio problemă

Echipa trimisă de Comisia Europeană nu a identificat probleme în ceea ce privește aplicarea de către România a normelor europene în materie de vize, protecția datelor și în privința cooperării judiciare.

Referitor la sistemele informatice Schengen, experții Comisiei Europene au constatat că România și-a dotat corespunzător autoritățile, iar infrastructura IT este exemplară. România dispune de tot ce este necesar să implementeze noile sisteme de informații europene.

Echipa de evaluatori nu a identificat nicio problemă în legătură cu aplicarea acquis-ului Schengen de către România în domeniul protecției datelor. Concret, s-a constatat că România respectă normele aplicabile în domeniul protecției datelor când utilizează Sistemul de informații Schengen și Sistemul de informații privind vizele.

De asemenea, potrivit constatărilor experților europeni, cooperarea judiciară în materie penală în România funcționează bine. România se angajează activ în cooperarea judiciară cu alte state membre pentru combaterea criminalității, inclusiv a traficului de ființe umane, a traficului de migranți și a grupărilor de criminalitate organizată, transmit sursele citate.