Klaus Iohannis a semnat legea care duce România mai aproape de Schengen
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, care prevede, printre altele, extinderea dreptului de acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări pentru mai multe autorităţi naţionale.
Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea şi funcționarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
Actul normativ are ca obiect de reglementare asigurarea cadrului juridic naţional necesar participării României la schimbul de date cu statele membre ale Spaţiului Schengen, cu scopul de a contribui la întărirea cooperării între autorităţile române competente şi cele din statele membre, conform prevederilor cuprinse în cele trei regulamente care formează noua bază legală europeană a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) referitoare la returnare, frontiere şi cooperare.
Este vorba despre Regulamentele (UE) 2018/1860, 2018/1861 şi 2018/1862 ale Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene, care includ prevederi menite să sporească eficacitatea Sistemului de Informaţii Schengen, să consolideze protecţia datelor şi să extindă drepturile de acces.
Ce stabilește actul normativ?
„Toate aceste îmbunătăţiri se reflectă, prin această lege, şi la nivel naţional, asigurând plierea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări (SINS) pe Sistemul de Informaţii Schengen. Pentru aspectele nou introduse trebuie create mecanismele necesare care să permită punerea lor în aplicare şi să corespundă noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de Informaţii Schengen.
Proiectul de act normativ stabileşte autorităţile naţionale competente cu drept de acces, furnizare sau consultare de date în SINS, propune înfiinţarea unui Comitet operaţional care să analizeze şi să soluţioneze problemele de ordin operaţional.
De asemenea, proiectul prevede extinderea dreptului de acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări pentru mai multe autorităţi naţionale, include şi persoanele vulnerabile în categoria semnalărilor referitoare la persoane dispărute şi introduce o serie de reglementări procedurale noi privind confidenţialitatea controalelor la frontieră şi protecţia datelor personale”, se arată în raportul comisiilor de specialitate din Parlament.