Premierul Nicolae Ciucă afirmă, joi, că aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare și prosperitate.

Următorul pas pentru România

„Aștept cu deosebit interes evenimentul care va începe în foarte scurt timp și a cărui gazdă am onoarea să fiu, dedicat aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și beneficiilor care decurg din acest statut.

Dezbaterile din marja acestui eveniment organizat de Guvernul României vor reuni înalți reprezentanți ai OCDE, ai echipei guvernamentale și peste 70 de reprezentanți ai mediului de afaceri, care a contribuit decisiv la performanța economică a României în cursul anului 2022, în care Produsul Intern Brut al României a crescut cu 50 miliarde euro față de anul precedent, adică o majorare semnificativă cu 4,9%.

Scopul acestui format de dezbateri pe care îl vom lansa astăzi în premieră este de a deschide o platformă de consultări constante cu mediul de business, aflat, alături de instituțiile statului, în prima linie a pregătirii aderării la OCDE”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

Aderarea la OCDE, cel mai important obiectiv strategic

El afirmă că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic de țară după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar coagularea întregii societăți – mediul economic, cetățeni, societate civilă și instituții ale statului – va oferi consistența și susținerea necesare atingerii acestui obiectiv.

„Aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare și prosperitate. Apreciez deschiderea cu care participanții la eveniment au acceptat invitația noastră și susținerea manifestată pentru acest format de discuții inclusiv de către secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care va adresa un mesaj celor prezenți la discuții”, încheie premierul.

Ciucă participă joi la evenimentul „Aderarea la OCDE – oportunități pentru mediul de afaceri din România”, organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Acord privind înființarea unui centru de excelență

De asemenea, amintim că Executivul a aprobat, miercuri, un acord încheiat între Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în baza căruia SGG se angajează să furnizeze către OCDE suma de 165.000 de euro pentru asistenţă tehnică în înfiinţarea unui centru de excelenţă pentru administraţia publică.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, acordul a fost semnat la Bucureşti, pe 14 decembrie 2022, şi la Paris, pe 5 ianuarie 2023. Acordul iniţial a fost semnat în septembrie 2022, iar actualizarea acestuia s-a făcut în vederea armonizării cu noul an bugetar.